Şirketler İçin Acil Durum Planı Neden Önemlidir?
Şirketlerde herhangi bir zamanda hissedilmeden ortaya çıkabilecek tehlikeli durumlar ile baş edebilmek adına acil durum planı hazırlamak oldukça önemli. OSGB programlarının ve İş Güvenliği alanlarının en mühim unsurları arasında acil eylem planları yer alır. Söz konusu önlem sayesinde işyeriniz bir anda ortaya çıkabilecek istenmeyen durumlara karşı hazırlıksız yakalanmamış olur. Söz konusu plan daha öncesinden göremediğiniz bazı sorunları hazırlık esnasında fark edebilmenizi de sağlar.
Acil Durum Planı Nedir?
Gündelik hayat içinde meydana gelme potansiyeli olan doğal afetler, kimyasal kapların patlama olasılıkları, yangın gibi felaketler, sabotaj ve terör saldırıları gibi istenmeyen durumlar bulunur. İşyerindeki işçilerin bu gibi durumlara karşı hazırlıklı olmak adına birtakım önlemler alması gerekir. Bu önlemler arasında nelerin yer aldığı, önlemlerin planlanıp herkese anlatılması, gereken tatbikatların uygun zamanlarda gerçekleştirilmesinin acil durum planı tanımı şeklinde ifade edilmesi mümkün.
Bir anda başa gelebilecek bu tür olumsuz hadiseler sonrası trajik sonuçlar yaşanabilir. Acil eylem planları ile çeşitli faaliyet alanına sahip işyerlerinde oluşması muhtemel riskleri önlemek üzere çalışanların tümü hazır edilebilir. Şirketteki kişilerin hazır tutulması için planlama, gerçek tatbikatlar ve iş bölümü söz konusu planlamanın içinde yer alır.
Acil durum planı hazırlama ile beklenmedik ya da ani durumları hedef alan prosedürleri ile geliştirmek mümkün. Acil durum planının nihai hedefi listede bulunan konulara hazırlıklı olmak olarak özetlenebilir.
Binaya, ekipmana ve envantere gelecek zararı azaltmak
Kaza ve ölümcül olayları önlemek
Çevreyi ve halkı korumak
Operasyonların eski haline dönüşünü hızlı hale getirmek
Acil durum planı geliştirmeye ilk etapta zafiyet değerlendirmesi yapılarak başlanır. Değerlendirme ile bu listede yazanların bulunması hedeflenir.
Tehlikeli durumu engellemek ya da önlemek için hangi araçlar mevcut olduğu
Tehlikeli bir durumun meydana gelmesinin ne kadar imkanlı olduğu
Bulunan tehlikeli durumların önüne geçmek için nelerin gerekli olduğu
Bu analiz ile gerekli acil durum prosedürleri belirlenir. Acil durum planlama adımında, tüm departmanların katılımının sağlanması oldukça önemli olur. Şirketteki birimler arası bir OSGB topluluğu ile bütün birimlerin söz konusu plana dahil olması mümkün hale getirilir. Bundan sonrasında ise düzenli aralıklarla tatbikatlar yapılarak yapılan planın ne denli başarılı olduğu deneyimlenebilir.
Acil Durum Planı Önemi Nedir?
6331 sayılı kanunun gerektirdiklerine göre işyerindeki işçi sayısına ve tehlike grubuna bakılmadan bütün firmalar, kanun yürürlüğe girdiğinden bu yana söz konusu planı yapmak ve uygulamak durumunda. Acil durum planı önemi oldukça fazla. Herhangi bir şekilde meydana gelen acil durumlar karşısında meydana gelebilecek maddi manevi kayıplar en aza inmiş olur. Yine aynı şekilde acil durumlar nedeniyle oluşabilecek kayıplar ve hastalıklar nedeniyle meydana gelebilecek tamir, yenileme, maddi hasarlar, hukuki masraflar, tazminat, rehabilitasyon ve tedavi maliyetler en aza indirilmiş olur. Yanı sıra sağlık ve güvenlik koşullarını bünyesinde içeren bir çalışma ortamıyla çalışan motivasyon ve iş verimliliği yükseltilmiş olur.
Acil durumlar karşısında mücadele etmede en etkili yol, acil durum oluşmadan önce alınacak tedbirler ile hazırlıklı olmak olur. İşyeri için muhtemel olan acil durumlar ile söz konusu olan acil durumlar için sınırlandırıcı ve önleyici tedbirleri belirlemek, meydana gelebilecek acil durumlar için prosedür ve talimatlar geliştirmek, acil durum meydana geldikten sonra güvenli bir şekilde tahliyeyi sağlamak üzere çalışmalar yapmak gerekir.
Acil Durum Planı Aşamaları Nelerdir?
Acil durum planı aşamaları da işverenler tarafından merak edilen konuların başında gelir. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik’in 7.maddesi uyarınca acil durum planı hazırlanırken takip edilmesi gereken aşamalar şu şekildedir:
Acil durumların saptanması
Önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması
Görevlendirilecek personelin belirlenmesi
Acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin meydana getirilmesi
Dokümantasyon
Tatbikat
Acil durum planının yenilenmesi
Acil Durum Planı Yönetimi Nasıl Yapılır?
İş Sağlığı ve Güvenliği, İSG faaliyetlerinin işyerlerinin genel stratejileriyle uyumlu olacak şekilde sistematik bir formda ele alınarak sürekli olarak iyileştirme yaklaşımı kapsamında çözümlenmesi için kullanılan bir araç olarak ifade edilebilir.
İşletmelerde kurulan OSGB sistemlerinin olmazsa olmaz unsurlarından birinin aynı zamanda acil durum olduğunu söylemek mümkün. Birbirini takip eden ve 4 aşamadan oluşan bu süreç şu şekilde ifade edilebilir;
Önleme: Acil durumları önlemek ya da etkilerini azaltmak için, düzenleyici operasyonel ve fiziksel tedbirlerin alınması aşaması
Hazırlık: Düzenlemeler ve tüm gerekli kaynakların acil durumları engellemek adına seferber edilmesi aşaması
Müdahale: Acil durum meydana geldikten sonra etkilerinin en aza indirgenmesi aşaması
Yenilenme: Tesislerin mümkün olduğunca kısa sürede yenilenmesi ve buna maruz kalan topluluğun söz konusu durumu hızlı atlatması adına düzenlemeler yapılması aşaması
Şirketlerin acil durumlar karşısında yapması gerekenler şu şekilde belirtilmiştir:
Kuruluş, olayların ve acil durumların oluşabilme olasılığını tahmin etmeli, bu durumlar karşısında yapılacaklar hakkında bilgi sahibi olmalı. Yanı sıra bu durumlarda yapılacakları belirlemeli ve bunlardan kaynaklı olabilecek muhtemel hastalık ve yaralanmaları önlemek ya da azaltmak için plan prosedür oluşturarak sürdürülmesini sağlamalıdır.
Kuruluş, bilhassa hadiselerin ve acil durumların meydana gelmesinden sonra acil durum hazırlıklarını, bu gibi durumlarda kullanılacak plan ve prosedürleri gözden geçirmelidir.
Kuruluş, pratik olan yerlerde bunun gibi prosedürleri periyodik şekilde de denemelidir.