top of page

Öğretim Görevlisi

  • Yazarın fotoğrafı: iz
    iz
  • 13 Şub
  • 2 dakikada okunur

Öğretim Görevlisi Nedir?, Nasıl Olunur?    Üniversitelerde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve profesör gibi pek çok kademede araştırmacı bulunur. Bu noktada akıllarda “öğretim görevlisi kimdir?” sorusu oluşabilir. Öğretim görevlisi, üniversite kadrosunda yer alan ve akademik alanda çalışan araştırmacı kadrolarından yalnızca bir tanesidir. “Öğretim görevlisi kime denir?” sorusunun yanıtı, sahip olduğu kadroya ve eğitim düzeyine bağlı olarak yanıtlanır.

Öğretim Görevlisi Nedir?, Nasıl Olunur?


Üniversitelerde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve profesör gibi pek çok kademede araştırmacı bulunur. Bu noktada akıllarda “öğretim görevlisi kimdir?” sorusu oluşabilir. Öğretim görevlisi, üniversite kadrosunda yer alan ve akademik alanda çalışan araştırmacı kadrolarından yalnızca bir tanesidir. “Öğretim görevlisi kime denir?” sorusunun yanıtı, sahip olduğu kadroya ve eğitim düzeyine bağlı olarak yanıtlanır. “Öğretim görevlisi ne demek?” sorusuna ayrıca, üniversitelerin genellikle meslek yüksekokulu bölümlerinde ders veren, genellikle doktora eğitimlerine devam eden kişilerin sahip olduğu akademik kadrolar şeklinde de yanıt verilebilir.

Öğretim Görevlisi Ne İş Yapar?

Öğretim görevlilerinin yaptıkları işler şu şekilde sıralanabilir:

  • Öğretim görevlisi sorumlulukları arasında ders vermek ve araştırma yapmak yer alır. Üniversitelerdeki öğretim görevlisi kadroları, genellikle fakülte ve enstitülerden ziyade meslek yüksekokullarında olur ancak bu durumun istisnaları da vardır.

  • Öğretim görevlileri, Yükseköğretim Kurumu’nun belirlediği sınıra bağlı olarak haftada asgari 12 saat ders vermekle yükümlüdür.

  • Üniversitede görev yapan her akademisyen gibi öğretim görevlilerinin de araştırma yürütme ve araştırma bulgularını sunma yükümlülüğü vardır. Bu bulgular makale haline getirilip akademik dergilerde yayımlatılabileceği gibi ulusal veya uluslararası konferanslarda sözel olarak da sunulabilir.

  • Ayrıca üniversitelerde yer alan komisyonlarda aktif görev alma, akademik danışmanlık yapma gibi idari işlerin de üstlenilmesi gerekir.

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

“Öğretim görevlisi nerede çalışır?” diye düşünüldüğünde bunun yanıtı üniversitelerdir. Öğretim görevlisi olmak için öncelikle üniversitelerde açık kadro bulunması gerekir. Bu kadrolar yılın her zamanında açılabilmektedir. Her kadro belli koşullarda ilana çıkar. Öğretim görevlisi adayı bu koşullara uygun bir profile sahipse üniversiteye, istenen belgelerle birlikte şahsen veya posta yolu ile başvuru yapar. Son dönemlerde elektronik ortamdan başvuru kabul eden üniversiteler de olmuştur. Belgeler, açılan kadronun son başvuru tarihine kadar üniversiteye ulaştırılır. Aynı ilanda sınav tarihi de bulunur. Bu sınav tarihinden önce ön değerlendirme sonuçları açıklanır. Bu sonuçlarda, başvuran adayların ALES puanı ve kişinin geçmiş öğrenimine ait genel not ortalamasına göre bir sıralama yer alır. Eğer bir kişilik kadro açıldıysa on kişilik bir liste oluşturulur. İlk on sırada yer alan adaylar, bu kadronun yazılı sınavına girmeye hak kazanır. Sınav sonucunda kazanan aday belli olur.

Öğretim Görevlisi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Öğretim görevlisi olmak için gerekenler ALES puanı ve genel not ortalamasıdır. Ancak bu kadrolar için oldukça fazla aday başvuruda bulunduğundan, bu puanlar ne kadar yüksek olursa adayın kazanma olasılığı o kadar artacaktır. Tüm öğretim görevlisi kadroları için gerekli olmasa da ilan koşulunda yer alıyorsa yabancı dil puanı da istenebilmektedir. Bu yabancı dil puanları YDS veya e-YDS gibi sınavlar sonucunda elde edilebildiği gibi TOEFL gibi dil sınavlarından elde edilen puanlardan da oluşabilir.

Öğretim Görevlisi Çalışma Koşulları Nasıldır?

Öğretim görevlisi çalışma koşulları üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterir. Kimi kurumlar öğretim görevlisinin haftanın 5 günü sabah 9’dan akşam 5’e kadar kurumda bulunmasını talep ederken kimi kurumlar daha esnek davranabilmektedir. Doktora öğrenimine devam eden öğretim görevlilerinin genellikle haftanın bir günü akademik izni bulunur.

bottom of page