top of page
Yazarın fotoğrafıİZ İSG GRUP

Yangın Tatbikatı, Yangın Tatbikatı Nasıl Yapılır, Yangın Söndürme Tatbikatı

Güncelleme tarihi: 12 Nis




Yangın tatbikatı toplum kullanım alanlarında ve özellikle iş yerlerinde sık sık yapılmalıdır. Yaşanacak bir yangın anında insanların nasıl davranacaklarını bilmeleri veya ilgili yerlerde bulunan kurum veya görevlilerin yeterli bilgi ve birikime sahip olmaları vahim sonuçların önlenmesini sağlayacaktır. Ancak bu tatbikatların nasıl yapılacağı veya ne kadar aralıkla yapılması gerektiği gibi konuları da mutlaka bilmek gerekir. Bu konu yetkili kurumlar tarafından belirlenen yangın tatbikatı yönetmeliği içerisinde açık bir şekilde belirtilmiş ve tüm detaylar verilmiştir. Bir iş yerinde yapılacak olan yangın tatbikatından önce şu koşulların yerine getirilmesi gerekir;


  1. Tatbikattan önce mutlaka yangın senaryosu hazırlanmalı ve kimin nasıl hareket edecekleri önceden kendilerine bildirilmelidir.

  2. Yangına müdahale ekiplerinin ekipmanlarının acil bir yangına hazır olduğundan emin olunmalıdır.

  3. Tatbikatta kullanılacak ekipmanların, mekânların ve aynı zamanda kişilerin tüm emniyet tedbirleri alınmalıdır.

  4. Tatbikat sırasında gözlemler yapılmalı ve daha sonra bu gözlemler bir rapor haline getirilerek yetkili kurumlara iletilmelidir.

  5. Tatbikat sırasında yaşanan sorunların gerçek bir yangında yaşanmaması için gerekli tüm güncellemeler yapılmalı.

  6. Görevli personellerde görülen eksikliklerin giderilmesi için tatbikattan sonra gerekli tüm eğitim faaliyetleri hem teorik hem de pratik olarak yapılmalıdır.



Yangın tatbikatı nasıl yapılır veya yangın tatbikatı hangi sıklıkla yapılır gibi konular hakkında daha önce belirlenen yasalar ışığında hareket edilmelidir. İş yerlerinde yangın tatbikatları genellikle yılda 1 defa olacak şekilde yapılmalıdır. Ancak bazı riskli iş yerlerinde bu sayının yılda 2 veya 3 olması da istenebilir. Yapılacak tatbikatlarda öncelikle acil durum ekipleri belirlenmeli ve bu kişilerin yapacakları görevler konusunda gerçekten de bilgili ve yeterli kişiler olduklarından emin olunmalıdır. Gerekli tüm tedbirler alındıktan sonra kimi zaman gerçek kimi zaman ise temsili bir ortamda yapılan tatbikatlar yaşanacak gerçek yangınların kötü etkilerini en aza indirmeyi mümkün kılabilir.


Özellikle alışveriş merkezleri, havaalanları, okullar, hastaneler ve buna benzer kalabalık kitlelerin ortak kullanım alanları olan yerlerde bu tarz tatbikatların çok daha sık ve çok daha ciddi bir şekilde yapılması gerekir. Çünkü bu alanlarda yaşanacak bir yangın çok büyük paniğe neden olacağı için doğal olarak kontrol tamamen kaybolacak ve ortaya çok ciddi sıkıntılar çıkacaktır. Bu sebeple bu tarz alanlar da mutlaka bir yangın tatbikatı senaryosu olmalı ve o kurumda görevli olan herkese bu konuda gerekli eğitimler verilmelidir.


Yangın tatbikatı için en önemli yerlerden biri de okullardır. Özellikle çocukların yangın anında zarar görmemeleri için nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmeleri hem kendilerini farklı sorunlardan koruyacak hem de yetkili kişilerin işlerini kolaylaştıracaktır. Okulda yangın tatbikatı yapılacağı zaman bu durum mutlaka planlı yapılmalı ve konu hakkında tüm yetkili kurumlar önceden bilgilendirilmelidir. Özellikle okulda bulunan tüm görevlilerin ve öğrencilerin yangın alarmının sesini bilmeleri ve yangın anında nasıl hareket edecekleri hakkında kendilerine gerekli bilgilerin verilmesi gerekir.


Okulda ve İş Yerlerinde Yapılan Yangın Tatbikatları Nasıl Yapılmalıdır?


Bilindiği gibi itfaiye kurumunun tek görevi yangınlara müdahale etmek olduğu için doğal olarak sık sık yangın tatbikatları yapılır ve personelin bu konuda tam bilinç sahibi olmaları sağlanır. Bu sebeple itfaiye yangın tatbikatı haberleri ile sık sık karşılaşırız. Tabi ki bu kurumda yapılan tatbikatların tamamı profosyonel bir şekilde yapılır ve bu sayede hem ekipmanların hem de personelin son durumu yakından takip edilir. Ancak iş yerleri veya okullarda yapılan tatbikatlar çok daha önemlidir. Çünkü bu alanlarda bulunan kişiler genellikle yangın hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadıkları için yaşanan panik veya yapılacak bilinçsiz işlemler çok daha ciddi sorunlara neden olabilir.


Bu sebeple iş yerlerinde yangın söndürme tatbikatı nasıl yapılmalıdır veya okulda yangın tatbikatı nasıl yapılır gibi konular hakkında bilgi edinmek veya teknik destek almak isteyen kişiler İZ İSG hizmetlerinden faydalanabilirler. Bu tarz konular da profesyonel destek almak ilgili ortamların çok daha güvenli ve aynı zamanda emniyetli yerler olmalarını sağlayacaktır.


Tatbikatlar da genel kullanım alanlarının veya araç gereçlerin zarar görmemesi için çoğu zaman temsili alanlar veya araçlar kullanılır. Burada önemli olan konu tatbikat gözlemcilerinin deneyimli ve bilgili kişiler olmalarıdır. Çünkü alınacak notlar resmi raporlar haline getirilmeli ve daha sonra ilgili kurumlara teslim edilerek ilgili yerlerin yangın konusunda yeterli olup olmadığı belirtilmelidir.


Özellikle yangın tatbikatı siren sesi çok önemlidir. Çünkü insanlar bu sese çok aşina olmadıkları için ilk anda ne olduğunu anlayamadıklarında bir panik ortamı oluşacaktır. Aynı zamanda siren sesinin ortamın her yerinden net bir şekilde duyulması da çok önemlidir. Bu sebeple bu tarz kontroller sık sık yapılırsa yangın anında herkesin uyarılmaları sağlanabilir.

Kalabalık kitlelerin kullandıkları alanlarda düzenli olarak verilecek yangın tatbikatı eğitimi, yangın ekipmanlarının bakımlarının periyodik olarak yapılmaları, yangın söndürme tatbikatı ve benzeri etkinliklerin düzenli olarak yapılması çok önemlidir. Resmi kurumlar tarafından da yakından takip edilen bu etkinliklerde bir eksiklik görülmesi o kuruma yasal olarak bir cezai yaptırıma da neden olabilir. Bu sebeple işyerlerinde yangın tatbikatı yılda kaç kez yapılır veya benzeri konularda her zaman dikkatli olmak gerekir.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page