top of page
Yazarın fotoğrafıİZ İSG GRUP

Tetanoz Aşısı Nerede Yapılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 12 Nis




Tetanoz, kişilerin sinir sistemini etkileyen tetani isimli bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık size bulaştıysa, tetanoz aşısı yaptırmanız şarttır. Tetanoz aşısı, bu rahatsızlığın neden olduğu bakteriyle savaşmanın tek yoludur. Dünya genelinde, bu hastalığın ölüme neden olduğu vaka sayısı bir hayli yüksektir. Ancak aşılamanın başlığı ilk senelerden bu yana vaka sayısı 5 kat oranda azalma göstermiştir. Bu aşı ile vücudunuza zayıflatılmış bakteriler verilmektedir. Bu sayede, vücudunuzun tetanoz hastalığına karşı bağışıklık kazanması sağlanmış olur. Ancak yine de tetanoz aşısı yan etkileri olan bir tedavi türüdür. Temelde ise bu hastalık için geliştirilen iki adet aşı türü vardır. Bu aşılar, tetanozun yanı sıra, farklı hastalıklara karşı da bağışıklığınızın güçlenip direnç göstermesine yardımcı olur. Tetanozun tedavisi için yapılan aşı türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:



  • Tdap aşı türü: tetanozun yanı sıra, boğmaca, difteri ve benzeri hastalıklara karşı korunmanızı sağlar.

  • Td aşısı: Bu aşı türü ise tetanoz ile birlikte, difteri hastalığına karşı da vücudunuzun korunmasına yardımcı olmaktadır.

Ciddi alerji öyküsüne sahipseniz, tetanoz aşısı yan etkileri görmeniz muhtemeldir. Herhangi bir nedenden dolayı, alerjik reaksiyon yaşıyorsanız tetanozun yan etkileri net bir şekilde görülür. Dolayısıyla aşılama öncesinde alerjik bünyeye sahipseniz, alerji testi yaptırmanız doğru olacaktır.



Tetanoz hastalığından kurtulmak ya da korunmak amacıyla yaptırabileceğiniz bu aşı türü, farklı komplikasyonların yaşanmasına neden olabilmektedir. Çünkü tetanozun belli yan etkileri bulunmaktadır. Eğer bağışıklık sisteminiz zayıf ise vücudunuzda tetanozun yan etkilerini daha kolay görürsünüz. Ancak bu aşının etkilerini, genel olarak hafif olarak atlatabileceğinizi söyleyebiliriz. Tetanoz aşısı süresi ise daha önce bu aşıyı olmadıysanız, ilk doz için Td aşısını tercih ederek 4 hafta sonra da 2. dozu yaptırmanız şeklinde gerçekleşmelidir. Aynı zamanda, 6-12 ay aralığında ise 3. doz aşınızı yaptırmanız gerekmektedir. Tetanoz aşısını 10 yılda bir tekrarlamanız hastalığa karşı direnç kazanmanıza ve bağışıklığınızı sürdürmenize yardımcı olacaktır. Bu aşıyı olduktan sonra, olasılıklar dahilinde karşılaşabileceğiniz yan etkileri ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Halsizlik

  • Yüksek Ateş

  • Ağrı

  • Şişlik

  • Aşılanan kısımda kızarıklık

  • İştahta azalma

Yukarıdaki yan etkilerle karşılaşma süresi 7 ila 21 aralığında değişkenlik gösterir. Ancak bütün bu komplikasyonlar, yetişkinlik döneminde yapılan aşıdan sonra, daha yoğun bir şekilde görülür. Tetanoz aşısı süresi dahilinde, bu aşının yaptırılması gerekir. Eğer bebek ya da çocuklarınız için tetanoz aşısı yaptırdıysanız, bu yan etkilerle karşılaşma sıklığı az olacaktır. Herhangi bir yan etkinin görülmesi durumunda ise ciddi komplikelerde doktorunuza başvurmanız önem arz etmektedir.


Tetanoz Aşısı Kaç Doz Yaptırılmalıdır?


Tetanoz aşısı nerede yapılır? Ve bu hastalık için aşılama takviminin nasıl olması gerektiği sık yönlendirilen sorulardır. Tetanoz hastalığı için aşı takvimi bebekler ve yetişkinler için farklılık gösterir. Aşı takvimi bebeklerde 2 ve 18. aylar arasında olmalıdır. 48. ayına gelen bebeğiniz için ise pekiştirme dozu yaptırmanız gerekecektir. Erişkin tip aşılama pekiştirme dozu olarak, 13 yaşına gelmiş olan çocuğa bu dozlar uygulanır. 2008 yılından bu yana ülkemizde çocuklara beşli karma aşı olarak tetanoz aşısı yapılmaktadır. Bu aşı, 2, 4 ve 6. aylarda birer doz şeklinde çocuklara uygulanmaktadır. 4. doz ise 18 ve 24. Aylar arasında yapılması gerekmektedir. Önceden 1. sınıfta yapılan Td aşı şekli, yapılan yeni düzenleme ile çocuklarda 4 yaştan itibaren uygulanmaya devam etmektedir. Bunun yanı sıra, kadınlarda da gebelikte 2 doz şeklinde tetanoz aşısının yaptırıldığını söyleyebiliriz. Erkeklerde ise askerlik esnasında 1 doz olacak şekilde uygulanır.


İZ İSG üzerinden alacağınız tetanoz aşısı hakkındaki bilgiler ile yetişkinler ve çocuklar için nasıl bir aşı takvimi uygulayacağınızı net olarak öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda, tetanoz aşısı nerede yapılır? Sorusu da bu aşıyı yaptırmak isteyen bireyler tarafından sık yönlendirilir. Tetanoz aşısını aşı merkezleri ve sağlık ocaklarında rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Yaptıracağınız bu aşı yardımıyla vücudunuza verilen antikorlar zamanla azalacaktır. Dolayısıyla tetanoz aşısı koruma süresi tam aşılama olması durumunda 10 yıl sürmektedir.


Tetanoz Aşısı Hangi Durumlarda Yapılır?


Tetanoz aşısı, çocukluk ve bebeklik dönemlerinde bacağın dış yüzeyinden uygulanabilen koruyucu aşılardan bir tanesidir. Yetişkin ve ergenlik döneminde de bu aşının yaptırılabileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu dönemde tetanoz aşısını yaptırıyorsanız, kol dış yüzeyinden aşının uygulanacağını görebilirsiniz. Bu aşıyı yaptıracak bireylerin aşı dozlarında eksiklik olanların ya da aşı olup olmadığından emin olamayanların tekrar aşılanması gerekecektir. Eğer orman işçisi ya da gübreyle sık temas halinde olduğunuz bir işte çalışıyorsanız, tetanoz aşısı yaptırmanız önemlidir. Risk teşkil eden yaralanmalar ve bireylerin yaptırdığı aşı dozunun üzerinden 5 sene geçtiyse, yeni bir aşılamanın yaptırılması gerekecektir. İZ İSG aşı takvimi ve aşının yaptırılması gereken belli durumlar konusunda doğru bilgilendirmeler yapmaktadır. Tetanoz aşısı fiyat aralıkları ise bu aşının yaptırılacağı yere bağlı olarak farklılık göstermektedir.


Tetanoz aşısının maksimum etki süresi 10 yıldır. Fakat riskli olan durumlarda ve 1 cm’den derin açık yaraya sahip olan bireyler, aşı yaptırmalıdır. Eğer pas, toprak ya da kir kaplı bir yaralanmaya sahipseniz, tetanoz aşısını mutlaka yaptırmanız gerekir. Temel doz sonrası ise tetanoz aşısı fiyat aralıkları aşıyı yaptıracağınız türe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu aşının Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimi doğrultusunda yaptırmanız önem arz eder. Aşının yaptırılması gereken durumları, yan etkilerini ve diğer bütün faktörleri ise İZ İSG aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda, ortak sağlık ve güvenlik birimi olan bu platform sayesinde, aşıyı yerinde de yaptırabilmeniz mümkün olacaktır.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page