top of page
Yazarın fotoğrafıİZ İSG GRUP

TAHLİYE PLANI MEVZUAT

Güncelleme tarihi: 12 Nis

Tahliye Planı Mevzuat  6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı resmi gazetede yayımlanarak, işyerlerinde kademeli olarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğini sağlanması, meslek hastalıkları ve iş kazalarının en aza indirilmesini hedeflemektedir.  6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu , işyerinde bulundurulması gereken dokümanlar arasında yer alan Acil Durum Planına kısaca deyinmiş, fakat yönetmeliğinde daha geniş olarak yer vermiştir. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Md.11 şu şekilde ifade edilmektedir.
Tahliye Planı Mevzuat

Tahliye Planı Mevzuat


6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı resmi gazetede yayımlanarak, işyerlerinde kademeli olarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğini sağlanması, meslek hastalıkları ve iş kazalarının en aza indirilmesini hedeflemektedir.


6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu , işyerinde bulundurulması gereken dokümanlar arasında yer alan Acil Durum Planına kısaca deyinmiş, fakat yönetmeliğinde daha geniş olarak yer vermiştir. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Md.11 şu şekilde ifade edilmektedir.


MADDE 11 – (1) İşveren;

a) Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek acil durumları önceden değerlendirerek, çalışanları ve çalışma çevresini etkilemesi mümkün ve muhtemel acil durumları belirler ve bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır.


b) Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapar, acil durum planlarını hazırlar


Kanun maddesinde belirtildiği üzere, kanun kapsamında bulunan tüm işyerlerinde Acil Durum Planı hazırlanması gerekmektedir. Ancak kanunun bu maddesinde, acil durum planının dokümante edilmesi yani detayları hakkında yeterli bilgiye yer verilmemiştir. Kanunun bu maddesine istinaden detaylara İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik 'te yer verilmiştir.


MADDE12 – (1)


Acil durum planı asgarî aşağıdaki hususları kapsayacak şekilde dokümante edilir:


a) İşyerinin unvanı, adresi ve işverenin adı.

b) Hazırlayanların adı, soyadı ve unvanı.

c) Hazırlandığı tarih ve geçerlilik tarihi.

ç) Belirlenen acil durumlar.

d) Alınan önleyici ve sınırlandırıcı tedbirler.

e) Acil durum müdahale ve tahliye yöntemleri.


f) Aşağıdaki unsurları içeren işyerini veya işyerinin bölümlerini gösteren tahliye planı:


1) Yangın söndürme amaçlı kullanılacaklar da dâhil olmak üzere acil durum ekipmanlarının bulunduğu yerler.

2) İlkyardım malzemelerinin bulunduğu yerler

3) Kaçış yolları, toplanma yerleri ve bulunması halinde uyarı sistemlerinin de yer aldığı kroki.

4) Görevlendirilen çalışanların ve varsa yedeklerinin adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri.

5) Acil durumlarla ilgili ulusal ve yerel kurum ve kuruluşların acil durum irtibat numaraları.

6) İşyerlerinde kimyasal yayılım, parlama veya patlama tehlikesi ve benzeri özel riskleri barındıran bölümler.

7) Elektrik ve gaz akışının kesim noktaları, vanaları


(2) İşveren tarafından onaylanan acil durum planının sayfaları numaralandırılarak; hazırlayan kişiler tarafından her sayfası paraflanıp, son sayfası imzalanır. 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa uygun olarak güvenli elektronik imza ile imzalanmış olan acil durum planları da geçerlidir. Acil durum planı, acil durumla mücadele edecek ekiplerin kolayca ulaşabileceği şekilde işyerinde saklanır.


(3) Acil durum planı kapsamında hazırlanan tahliye planı, işyeri bina ve eklentilerinin giriş ve çıkışları ile katlarda, çalışanların görüş seviyesine uygun yükseklikte ve görünür bir şekilde asılır.






112 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page