Tahliye Planı Çizim Maliyeti
Tahliye Planı çizim fiyatları genelde ortalama olarak çizim yapılacak alandaki projenin yoğunluğuna ve yapılacak işlemlere göre değişmektedir.
Tahliye Planı Fiyatını etkileyen en önemli unsurlardan birisi kroki çizilecek işletmenin güncel bir mimari planı yada elle çizilmiş güncel bir planının olup olmamasıdır. Bu yüzden güncel bir fiyat teklifi almak için bizimle hemen iletişime geçebilir, keşif, danışmanlık ve projelendirme hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.
Eğer işletmenizin güncel bir planı varsa fiyat daha düşük olacaktır. Güncel bir mimari plan olmaması Acil durum krokisi çiziminde ayrıca mimari plan için yerinde ölçümler yapılacağı için daha yüksek miktarda fiyatlar ile karşılaşmak kaçınılmazdır.
Bunun en önemli sebebi hazır mimari projeye sadece Tahliye Planı için gerekli acil durum yolları ve işaretlemeler yapılırken, mimari plan bulunmaması durumunda yerinde ölçümler yapılması ve bu ölçümlerin projelendirilmesidir.
Bu projelendirme süreci uzmanlık isteyen ve ciddi zaman harcanılması gereken bir husustur.
Tahliye Planı tasarımında, Mimari Kat Planlarını oluşturmak için yerinde ölçüler genelde Lazer metre yardımı ile alınmakta ve Çizim Programına taslak üzerindeki Ölçüler dikkate alınarak işlenmektedir.
Tahliye Planı Çizim Aşamaları
Çizimi yapılacak işletmenin yerinde ön keşfi yapılır.
Keşfi yapılan işletmenin acil durum ekipmanları, ikaz uyarı işaretleri, yangın söndürücüler, kaçış yolları, acil çıkış yolları, yangın çıkış yolları gibi hayati önem taşıyan ekipman ve envanterlerin uygunluğu kontrol edilir.
Kontrol sonrasında işletmeye tespit edilen uygunsuzluklar bildirilir.
Uygunsuzluklar giderildikten sonra işletme giderildiğini bildirir ve tekrar kontrol edilir.
İşletme uygunluğu tamamlanınca Tahliye planı çizim aşamasına geçmek için güncel mimari plan varsa gerekli taslak çizimlere başlanır.
Uygun mimari plan olmaması durumunda yetkin personeller tarafından lazer metre ile ölçümler yapılarak taslak plana işlenir, işlenen ölçüler bilgisayar ortamında projelendirilir.
Yapılan projelendirmeden sonra yerinde tespit edilen acil durum ekipmanları konumlandırılır.
İşletmede planın asılacağı konuma göre Kuzey yönü dikkate alınarak Acil toplanma bölgesine ulaşacak en kısa yön belirlenir ve kaçış yolları acil durum çıkışları ve yangın çıkışlarına göre işaretlenir.
Tahliye Planında kuzey yönünü gösteren pusula konumlandırılır.
Planda Acil durum talimatlarını belirten tablo eklenir.
Planda kullanılan Acil durum işaretleri tablosu eklenir.
Acil durum vaziyet planı oluşturulur ve acil toplanma bölgesine giden yollar belirtilir.
Yapılan çizimler işletme kontrolüne son onay için gönderilir.
Onaydan sonra eksiklikler varsa düzeltilir.
Son kontrollerden sonra Tahliye Planı baskı için hazırdır.
Acil Durum Krokisi Çizim Programı
Acil durum krokileri çiziminde birden çok program kullanılmakla beraber sadece çizim tekniklerini bilen birisi tarafından oluşturulacak sıradan planlar değildir.
Acil Durum ve Yangın Tahliye Planları çiziminde, dikkat edilecek yönetmelikler ve mevzuatlar ciddi önem arz etmektedir. Çizim için kullanılan işaretler ve tasarımlar ISO standartlarına uygun ve Acil durumlar ve yangın planları mevzuat gerekliliklerini yerine getirmelidir.
Baskı işleminde dikkat edilecek en önemli husus net ve anlaşılır olmasıdır. Bunu daha net anlatmak gerekirse 1/50 ile 1/200 arasında ölçekler ile olmasıdır. Buna göre ölçeklenen çizimler de baskı alınacak alana göre, asılacağı alan, bakış açısına göre uzaklık, bakan herkesin rahatlıkla görüp anlayacağı şekilde ve anlaşılır olması gerekmektedir.
Acil Durum ve Yangın Tahliye Planlarını mimari planlardan ayıran hususlardan en önemlisi mimari planlar detaylara önem verirken Acil Durum planları da tam tersi sadelik ve anlaşıla bilirlik önemlidir. Acil Durum Krokisi çiziminde hareketli ve yeri değiştirilebilen nesneler planda belirtilmez ancak, kaçış yolları belirtilirken dikkate alınarak yollar belirtilir. Sabit nesne ve ekipmanlar makineler, kimyasal ve patlayıcı alanlar özellikle belirlenir ve planda işaretlenir.