top of page

Sağlık Raporu, Sağlık Raporu Nereden Alınır, Sağlık Raporu Sorgulama?




Sağlık raporu nasıl alınır ya da sağlık raporu sorgulama işlemi nasıl yapılır veya bu raporların içeriği nasıl olmalıdır gibi konular hakkında mutlaka uzman kişi veya kurumlardan yardım alınmalıdır. İşe başlamak, ehliyet almak, spor kulüplerine kayıt olmak veya buna benzer birçok işlem için insanlardan detaylı bir sağlık raporu getirmeleri istenebilir. Alınacak olan bu rapor o kişilerin ilgili faaliyet için uygun sağlık şartlarını yerine getirip getirmediklerini anlamak için çok önemlidir.


Ancak istenen raporların içerikleri talep eden kurumların beklentilerine veya raporun kullanılacağı alana bağlı olarak farklı olabilir. Bu sebeple kişiler rapor almak istediklerinde raporu verecek olan kurumlara hangi amaçlar için kullanacaklarını söylemelidirler. Aynı zamanda alınan raporun mutlaka yasal geçerliliği olan yetkili kurumlardan alınmasına da dikkat edilmelidir.



Sağlık raporu alma konusunda yardım alabileceğiniz belli başlı kurumlar bulunmaktadır. Bu kurumlar mutlaka ilgili bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olmalı ve aynı zamanda alacağınız raporun içeriğine uygun olanaklara sahip olmalıdırlar. Eğer daha önce bu tarz bir rapor almamışsanız o zaman mutlaka İZ İSG gibi kurumlardan gerekli bilgileri almalı ve aynı zamanda sağlık raporu nereden alınır veya sağlık raporu geçerlilik süresi gibi sorularınıza yanıt almaya çalışmalısınız.


Herhangi bir amaçla sağlık raporu almak istediğinizde öncelikle sağlık raporu için randevu almalısınız. Bunun için ilgili sağlık raporunun internet sitesi veya telefonlarından yardım alabilirken aynı zamanda birebir yapacağınız başvurular ile de randevu alabilirsiniz. Yapacağınız bu başvurulardan sonra ilgili kurum size mutlaka sağlık raporu için gerekenler ve aynı zamanda sağlık raporu ücreti gibi konular hakkında gerekli tüm bilgileri vereceklerdir. Aldığınız raporun içeriği bu raporu kullanacağınız alana uygun olmalıdır. Siz bu içerik hakkında bilgi sahibi olmasanız dahi başvuru yaptığınız sağlık kurumu sizin için gerekli içeriğe sahip olan bir rapor hazırlayacaktır.


Sağlık raporu ne kadar geçerli olduğunu mutlaka bilmelisiniz. Çünkü bazı kurumlar insanlardan talep ettikleri sağlık raporlarını belli bir süre için geçerli saymaktadır. Örneğin sürücü belgesi almak için alacağınız sürücü sağlık raporu kullanılacak aracın sınıfına göre 2 veya 3 yıl geçerli olmaktadır. Bu süreler bittiği zaman mutlaka raporu yenilemeli ve ilgili kuruma teslim etmelisiniz. Bu sebeple raporu hangi kurum için alacaksanız mutlaka o kurumun ne kadar sürede bir yeni rapor talep ettiğini de bilmelisiniz. Eğer daha önce aldığınız bir rapor varsa ve bu raporun geçerliliğinin halen devam edip etmediğini merak ediyorsanız o zaman mutlaka e devlet sitesinden sağlık raporu sorgulama seçeneklerini kullanmalısınız.


Sağlık Raporunun İçeriği Neye Göre Belirlenir?


Bir kişinin bir işte çalışabilmesi, bir öğrencinin bir eğitim kurumuna kayıt olabilmesi, bir kişinin herhangi bir spora başlayabilmesi veya bir kişinin sürücü belgesi alabilmesi gibi amaçlar için kendisinden mutlaka sağlık raporu istenir. Bu raporların içerikleri ise tamamen kullanım amacına ve talep eden kurumların taleplerine göre belirlenir. Bazı kurumlar tamamen fiziksel anlamda sağlık bilgilerinin yer aldığı bir rapor talep edebilirken bazı kurumlar ise kişilerin ruhsal sağlıklarının yerinde olduğuna dair bir rapor isteyebilirler. Bu sebeple alacağınız tüm sağlık raporlarının içerikleri birbirinden farklı olabilir ve bu sebeple yapılacak olan sağlık kontrolleri de farklı ilerleyebilir.


Alacağınız sağlık raporlarında bu kontroller yapılabilir;


  1. Akciğer grafisi

  2. İşitme testi

  3. Görme testi

  4. Kan sayımı

  5. İdrar tahlili

  6. Solunum fonksiyon testi

  7. Fizik testleri

  8. Verem testi

  9. Göz testi

  10. Kulak testi

  11. Dikkat testi


Sağlık raporu çıkarmak istediğinizde bu konuda yardım alabileceğiniz birçok farklı kurumdan alınabilir. Kimi kurumlar sizden mutlaka anlaşmalı oldukları sağlık kurumlarından rapor almanızı isteyebilirken bazıları ise bu durumu serbest bırakırlar.


Aşağıdaki kurumlardan alacağınız sağlık raporları resmi özellikte olacakları için dilediğiniz alanda kullanabilir ve işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz;


  • Devlet hastaneleri

  • Özel hastaneler

  • Özel tıp merkezleri

  • Poliklinikler

  • Aile hekimleri


Alınan sağlık raporunun geçerli olması için altında mutlaka yetkili hekimlerin, kontrolleri yapan kişilerin veya kurumların kaşeleri ile imzaları da yer almalıdır. Aksi takdirde bu rapor resmi olarak geçerli olmayacaktır. Eğer herhangi bir amaç için sağlık raporu almışsanız o zaman bu raporun geçerliği veya geçerlilik süresi hakkında kesin bilgiler almak için e devlet sağlık raporu hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.


Kurumlar insanlardan herhangi bir amaç için sağlık raporu alma talep ettikleri zaman kendi inisiyatiflerine göre bazı taleplerde bulunabilirler. Örneğin raporun mutlaka anlaşmalı oldukları hastanelerden alınması, anlaşmalı oldukları hekimlerden alınması veya raporun belli aralıklar ile yenilenmesi gibi talepler mutlaka yerine getirilmelidir.

Bu raporu almak isteyen kişilerin sahte rapor düzenleme hakkında yasal olarak belirlenmiş olan cezalar hakkında bilgi sahibi olmaları ve buna göre hareket etmeleri de çok önemlidir. Bazı durumlarda ise kişilerden sağlık raporlarının yanında farklı raporlarda talep edilebilir. Bu durumda tıpkı normal sağlık raporu alma işlemlerinde olduğu gibi resmi kurumlardan ve yetkili hekimlerden yardım almak gerekir.


Özellikle sağlık raporu nasıl çıkarılır ve sağlık raporu randevusu nasıl alınır gibi sorular hakkında bilgi sahibi olmak insanların rapor işlemlerin de daha hızlı hareket etmelerini sağlayacaktır.



Blog Yazıları

bottom of page