top of page
Yazarın fotoğrafıİZ İSG GRUP

Risk Analizi Neden Yapılır?

Güncelleme tarihi: 12 Nis




Çalışma hayatınızda kişiler kaynaklı ya da doğa olayları gibi çeşitli sakıncalı durumlar karşınıza çıkabilir. Bu olumsuz etkenler için hızlı ve doğru önlemler almak iş hayatınızın kalitesini büyük ölçüde arttırır. Bu sebeplerden dolayı risk analizlerine dair raporlar hazırlamanız, çalışmalarınızı kolaylaştırır. Risklerin değerlendirilmesi, ihtimallerin ölçülendirilmesi, analizlerin nasıl, neye göre ve neden yapıldığını bilmek iş hayatında son derece önemlidir. Bu konuya hâkim olmak bir işletmedeki herkese pek çok açıdan avantaj sağlar. Risk analizlerinin tam olarak ne olduğunu, bu analizlerin nasıl yapıldığını ve yapılış sebeplerini öğrendiğiniz zaman çalışma hayatınız son derece kolaylaşabilir.



Çalışma alanlarında karşılaşılabilecek bütün tehlikeli durumlara, sorunlara, sakıncalara ya da maddi kayıplara yol açabilecek detaylar ve bunların ortaya çıkma ihtimalleri üzerine yapılan değerlendirmelere ‘’risk analizi’’ denir. Çalışma ortamları iş akışına göre çeşitli farklılıklar gösterir. Her çalışma ortamında karşınıza çıkabilecek sorunlar ya da tehlikeler farklı biçimlerde olabilir. Risk analizi, bu tehlikeli durumları önceden saptayarak, ortaya çıkma ihtimallerini değerlendirmektir.


Bu analiz sonrasında hesaplanan riskli durumların oluşma ihtimallerine göre de bazı kararlar verilir. Bunun sonucunda ortaya çıkabilecek olan sorunların, risk almaya değer olup olmadığı konusunda bir netliğe ulaşmış olursunuz. Risk değerlendirmesi karşınıza çıkabilecek olası problemlerin ya da tehlikelerin önüne geçme amacıyla da yapılır. Böylece karşılaşma ihtimaliniz olan sorunları saptayarak, bunlara yönelik gerekli önlemleri pratik bir şekilde alabilirsiniz.


Meydana gelebilecek riskleri belirlemek risk analizinin başında gelir. Sonrasında bu belirlenen riskler detaylı olarak incelenir ve hangi tehlikelerle karşılaşma ihtimali olduğu belirlenmiş olur. Risk analizinin bir diğer detayı da; farkına varılan sakıncalı durumlarda nasıl hareket edileceğine dair planlar oluşturulmasıdır. Bu planlar sayesinde, belirlenen riskler gerçekleştiğinde sorunlar hızla ortadan kalkabilir. Çalışma alanlarında sürekli olarak gerçekleşme ihtimali olan riskli durumlar izleniyor olmalıdır.



Risk analizi kısaca şu aşamalar ile gerçekleşir:

  • Oluşabilecek sakıncalı durumlar belirlenir,

  • Sakıncalı durumlar analiz edilir ve netleştirilir,

  • Bu sakıncalı durumlara karşı alınacak önlemler ve risk anında yapılacaklar kararlaştırılır,

  • Yapılan analiz raporlanır.

İş yerleri ve çalışma alanlarında meydana gelebilecek tehlikeler ya da sorunlar detaylı olarak değerlendirilir. Eğer farklı tür işler üzerinde çalışılan çeşitli departmanlara sahip bir iş yerine sahipseniz, her departman için ayrı, özel bir risk değerlendirmesi yapmanız gereklidir. Çünkü her farklı işin ya da projenin birbirinden farklı detayları bulunur. O departmana göre olası tehlikeler ya da karşılaşabileceğiniz sorunları analiz etmeniz önemlidir. Böylece spesifik olarak riskleri belirleyebilirsiniz. Riskler analiz edilip belirlendikten sonra da bunlara karşı önlemler almak ya da projelerde değişikliğe gitmek üzerine kararlarınızı verebilirsiniz.


Risk analizleri hazırlama konusunda tercih edilen bir çeklist yöntemi vardır. Bu yöntem sayesinde tek tek detayların üzerinden geçme şansınız olur. Analiz raporunu hazırlamak için bir ön çalışma yapma ihtiyacı duyuyorsanız, çeklist yöntemini kullanabilirsiniz.. Değerlendirmeler bittikten sonra mümkün olduğunca belirlenen riskler ya da sakıncalı durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Eğer riskler ortadan kaldırılamayacak türde ise mutlaka tehlikelerin ya da problemlerin etkisini azaltmak için çalışmalar yapmanız en doğrusu olur.

Analiz sonrasında gerçekleşebilecek riskli durumlardan kaçınmak önceliğiniz olmalıdır. Oluşabilecek riske karşı bir planınız olsa bile bu sakıncalı durumun oluşmamasına yönelik hareket etmek önemlidir. Bir iş veren olarak belirlediğiniz riskli durumları, bunların çözümlerini ve önlemlerini çalışanlarınızla paylaşmak size büyük fayda sağlar. Bu yüzden risk değerlendirmesi detaylarını ve sonuçlarını belirlemeniz gerekir. Meydana gelebilecek olan sakıncalı durumlardan haberdar olmak ve bu durumların çözümlerini bilmek, olası risk anlarında kişilerin panik yapmasını engelleyerek doğru sonuca ulaşmalarında etkili olur.


Risk Analizi Neden Yapılır?


Risk analizi yapmanın birkaç nedeni vardır ve genel olarak bir ‘’tedbir alma’’ temasında yer alır. Öncelikle iş kazalarının önüne geçerek çalışanları korumak risk analizleri yapma sebepleri arasında yer alır. Bu analizler, yapılan işlerle bağlantılı olarak çeşitli meslek hastalıkları ile karşılaşılmasının önüne geçme amacıyla da yapılır. Çalışanların sağlığı da işverenlerin sorumluluğunda olduğu için bu risk değerlendirmeleri son derece önemli rol oynar. Bu detaylı değerlendirmeler, iş kazası risklerini ortadan kaldırma adına çalışmalar ve geliştirmeler yapabilmek için hazırlanır.


Kaza ya da sağlık konusuna ek olarak, işleyişi engelleyecek riskler için de analizler yapılması gerekir. Bir projede karşınıza çıkabilecek sorunları önceden belirleyerek olası problemleri daha henüz yaşamadan kontrol altına alabilirsiniz. Meydana gelebilecek aksilikler, sorunlar gibi detayları proje başlamadan belirlemek gerekir. Bunun sonucunda çalışma esnasında oluşabilecek herhangi bir problem için hazırlıklı hale gelirsiniz. Hazırlıklı olduğunuz için de projelerde bir aksama olmadan ya da aksamayı en az dereceye indirgeyerek çalışmalara devam etme imkânınız oluşur.


Doğru zamanda ve doğru şekilde yapılan risk analizleri, çalışanlara ve şirkete pek çok fayda sağlar. Genel olarak şirketinizi her duruma hazırlıklı hale getirmeniz, firmanızın gücünü arttırma konusunda ve işleyişlerin aksamalara uğramaması açısından size çok yardımcı olur. Bu gücü fark eden çalışanlar da kendilerini güvende hissederler. Böylece risk analizleri dolaylı olarak çalışma veriminin artmasına da büyük katkı sağlar. Projelerde karşınıza çıkabilecek problemlere karşı hazır çözümleriniz olduğu müddetçe ekstra bir bütçe kaybı yaşamaktan da kurtulabilirsiniz. Meydana gelebilecek risklere ya da sorunlara karşı hazırlıklı olmak, sizin piyasadaki rakipleriniz arasından ileri seviyeye taşınmanıza da yardımcı olur.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page