top of page
Yazarın fotoğrafıİZ İSG GRUP

Odyometri Nedir, Odyometri Testi, Odyometri Raporu

Güncelleme tarihi: 12 Nis





Odyometri insanların işitme değerlerinin ölçülmesi ve aynı zamanda işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesi için yapılan bir sağlık testidir. Yapılan işlemlerde insanlara farklı frekanslarda sesler dinletilir ve verdikleri tepkiler kontrol edilir. Bu sesler iki kulağa da ayrı ayrı dinletilir. Kesin ve net sonuçlar alınabilmesi için işlemlerin mutlaka özel olarak tasarlanmış sessiz bir yerde yapılması gerekir. Bu test her yaştan insana yapılabilir. Özellikle işe giriş sırasında bazı iş yerleri insanlardan mutlaka bu raporu almalarını isterler. Bu durum kişilerin sağlık durumları hakkında bilgi sahibi olmak ve yapılacak iş için uygun olup olmadıklarına karar vermek için gereklidir.


Bu testlerde kullanılan odyometri cihazı özel olarak üretilen ve çok farklı frekanslarda sesler üretebilen cihazlardır. Teste tabi tutulan kişi bir kulaklık takar ve elinde bulunan kumanda ile test yapan operatöre sesleri duyup duymadığını bildirir. Kumandaya her bastığında alınan kayıtlardan sonra o kişinin duyma testinin sonuçlarını ifade eden bir grafik ortaya çıkar. Yüksek sese maruz kalan kişilerin


mutlaka belirli aralıklar ile bu testi yaptırmaları ve kulak sağlıklarının durumunu yakından takip etmeleri gerekir.



Kimi zaman yaşanan hastalıklar, kimi zaman genetik özellikler kimi zaman ise dış etkenler sebebi ile kulaklarda duyma kayıpları yaşanabilir. Bu gibi durumlarda doğal olarak kişilerin yaşam kaliteleri düşer ve çeşitli şekillerde etkilenebilirler. Bu sebeple odyometri testi yaptırmak bu kişilerin ilerleyen zamanlarda daha ciddi sorunlar yaşamalarını engellemeleri için çok önemli olabilir.


İşverenler işletmelerinde çalışacak olan kişileri işe almadan önce özellikle yüksek sesli yerlerde çalışacak olan kişiler için düzenli olarak bu testi yaptırmakla yükümlüdürler. Belirli aralıklar ile alınması gereken bu testin geçerlilik süresi genellikle 1 yıldır ve bu sebeple işletmeler çalışanlarından yılda 1 defa bu testi yenilemelerini talep ederler. Ancak sesin seviyesi veya işletmenin faaliyet alanına göre bu süre değişebilir.

Kulak sağlığı bozulan kişilerin günlük hayatta ne kadar ciddi sorunlar yaşadıkları bilinen bir gerçektir. Her ne kadar çok fazla önemsenmese de aslında kulak kaliteli bir günlük yaşam için en önemli organlardan biridir. Bu sebeple kanunlar ile belirlenen kurallar ışığında artık iş yerleri bu konuda ciddi şekilde denetlenmektedir. Bu konudaki yasal mevzuatlar ve gelişmeler hakkında bilgi veya destek almak isteyen işverenler İZ İSG ile iletişime geçebilirler.


Odyometri nedir neden bu kadar önemlidir ve alınan raporun sonuçları nasıl yorumlanmalıdır gibi konular hakkında uzman bir hekimden bilgi alınabilir. Bu işi yapan sağlık görevlileri odyometrist olarak adlandırılırlar. Bu kişiler bebeklerden yaşlı kişilere kadar her yaştan insana özel ekipmanlar kullanarak kulak testleri yaparlar. Yapılan testlerden sonra insanların kulak sağlıkları hakkında bilgiler elde ederek o kişileri yönlendirirler.



Odyonmetri raporu almak isteyen kişiler bunun için hem devletin resmi sağlık kurumlarından hem de özel sağlık kurumlarından yardım alabilirler. Gerekli donanıma sahip olan tüm sağlık kuruluşları insanlara resmi bir odyometri raporu verebilirler. Odyometri sağlık raporu iki eksenden oluşan iki boyutlu bir grafiktir. Grafik içinde ses şiddeti seviyesi (db) ile saf ses frekansları (hz) yer alır. Yapılan işlemlerden sonra alınan sonuçlar bu grafik içine yerleştirilir ve daha sonra uzman bir hekim tarafından yorumlanır.


İşe girmek için bu raporu almak isteyen kişiler mutlaka işe giriş için odyometri raporu nasıl olmalı ve bu raporun geçerli olması için nereden alınması gerekir gibi sorulara yanıt bulması gerekir. Çünkü her işveren her kurumdan alınan odyometri raporunu kabul etmeyebilir. Bu sebeple mutlaka işverenin bu konuda özel bir talebi olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu konuda yardım alınacak sağlık kurumunun mutlaka yeterli ekipmana ve personele sahip bir odyometri bölümü olmalıdır.


Birçok kişi daha önce bu testi yaptırmadıkları için doğal olarak odyometri veya odyometrist nedir gibi sorular sorabilirler. Yapılacak kısa bir araştırma ile bu soruların yanıtları bulunabilir. Kulak sağlığı konusunda her zaman hassas olunması ve herhangi bir sorun olmasa bile bu testin senede en az bir defa yaptırılması önerilir. Özellikle yeni doğan bebeklerde 2 aylıkken başlayarak her sene yapılacak olan odyometri testleri ilerleyen yaşlar da yaşanması muhtemel sağlık sorunlarının önüne geçilmesini sağlayacaktır.


Bu rapor sadece kulakta duyu kaybı olup olmadığının ve varsa bunun seviyesinin belirlenmesi amacı ile yapılır. Yani bir tedavi değil sadece tanı amaçlı bir uygulamadır. Yapılan işlemlerden sonra nasıl bir yol izleneceği uzman hekimlerden destek alınarak kararlaştırılabilir. Testlerden alınan raporların deneyimli bir odyoloji uzmanı tarafından analiz edilmesi gerekir. Yapılan analizlerde bir anormallik görülmesi durumunda o kişilerin bilgilendirilmesi ve neler yapmaları gerektiği hakkında yönlendirilmesi çok önemlidir.

Bir kişinin odyometri sonuçlarının 25 db’ye kadar olması o kişi için normal kabul edilir. 25 db’den büyük değerler ise işitme kaybı belirtisi olduğuna işaret eder. Eğer elde edilen değer 91 db’den büyük ise o zaman çok ileri derecede işitme kayıpları olduğundan söz edilebilir. Bu sonuçların doğru olduğundan emin olmak için mutlaka odyometri raporu okuma konusunda uzman olmak gerekir




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page