top of page

İş Kazası Bildirim Formu Nedir? Kim Tarafından Doldurulmalıdır?




İş kazası bildirim formu, iş kazalarının kanunda düzenlenen yerlere bildirilmesi için doldurulur. Herhangi bir işverene tabi olarak çalışan bireylerin işlerini görevini yerine getirirken, kaza geçirmesi durumunda iş kazası bildiriminin yapılması işverene aittir. İşverenin kaza bildirimlerini, kanundaki süreler ve usullere uygun şekilde yetkili makamlara bildirilmesi sorumlulukları dahilindedir. İş kazası yaşayan çalışanların bildirimleri, işverenlerce yapmalıdır. Bu bildirimi yapmayan işverenler ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idare para cezasına çarptırılır. İş kazasının meydana gelmesinde işveren kusurunun da bu cezayı etkileyeceğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda, iş kazası bildirim formu, kazayı geçiren sigortalının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen hizmetleri alabilmeleri adına yapılır.


İş kazasını geçiren ya da kaza sonucu hayatını kaybeden kişi için iş kaza bildirimi yapılmazsa, kazaya bağlı olarak mirasçılar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunduğu hizmetlerden yararlanamaz. Bireyler Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yardım almak için kazaya yardım gerektirecek durumların içinde olmalıdırlar. Küçük ve önemi olmayan kazalar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yardımda bulunmadığı iş kazaları arasındadır. Aya OSGB tarafından alacağınız hizmetler doğrultusunda, iş kazası bildirimleri konusunda detaylı bilgileri edinebilirsiniz.


İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılmalıdır?


İş kazalarının yaşanması durumunda, kaza bildirimi yapmakta sorumlu olan kurumların, kısa sürede kolluk kuvvetlerine haber vermeleri gerekir. Daha sonra, kanunda belirtilen süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nu da haberdar etmeniz önemlidir. İş kazası bildirim süresi ise; çalışan sigortalının iş kazası hallerinin işveren tarafından SGK’ya 3 iş günü içinde bildirilmesi şeklindedir. İş bildirimi konusunda izlemeniz gereken diğer adımlar, aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Ortada istihdam bürosunca kurulan geçici bir iş ilişkisi varsa, özel istihdam bürosunu da haberdar etmeniz gerekecektir.

  • Yaşadığınız iş kazasını işveren bilmezse, gerekli aksiyonlar alınamayacaktır. Dolayısıyla kazayı anında işverene bildirmeniz gerekmektedir.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu yerine, farklı kurumlara yapacağınız bildirimler ise dikkate alınmaz.

  • Kaza bildirimini, Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek yazılı olarak ya da kurumun internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz.

  • İş kazası bildirimini posta yoluyla da gerçekleştirebilirsiniz.

Yukarıdaki adımları takip ederek, iş bildirimini kolayca yapabilmeniz mümkündür. İş kazası bildirimleri için dilekçe de geçerli olabilmektedir. Bu aşamada, izleyeceğiniz bir diğer yol ise kaza bildirimine dair kurumun sitesinde yer alan formun doldurulmasıdır.

İş Kazası Bildirimi Süresi Kaç Gün?


Genellikle, iş kazası bildirim süreleri çalışanın sigortalı olduğu kola göre farklılık göstermektedir. Sigortalı olarak çalışıyorsanız, 5510 sayılı kanunun 4/1-a maddesi kapsamında işveren kurumunuzun bildirim yapması gerekmektedir. İş kazası bildirimi nasıl yapılır? sorusuna yanıt arıyorsanız; Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek ya da online olarak bildirimi gerçekleştirebilirsiniz. Kazanın meydana geldiği günden sonraki üç iş günü içinde kaza bildiriminin yapılması ise son derece önemlidir. Muhtar ya da kendi nam ve hesabınıza çalışıyorsanız, kaza bildirimlerini kendiniz yapmalısınız. Yapılacak olan bildirimin iş kazasından kaynaklı oluşan rahatsızlığın bildirim yapmaya engel olmadığı günden sonraki üç iş günü içinde yapılması sorun olmayacaktır. Eğer iş kazası günü hastanede tedavi olduysanız, o gün bildirim yapamazsınız. Ancak taburcu olduğunuz gün bildirim yapma engeliniz ortadan kalkacaktır.

Bu kapsamda ise bildirimde bulunacak sigortalıya sunulan iş kazası bildirim süresi iş kazasından sonraki maksimum bir aylık süredir. Yaşanan iş kazaları, şantiyelerde gerçekleştiyse, bu durum şantiye şefi tarafından derhal yetkili kurumlara bildirilmelidir. Bu durumda, işverene verilen bildirim süresi olan üç gün şantiye şefleri için geçerli olmamaktadır. Tatil günlerinde sigortalının çalışması durumunda ise iş kazası yaşandığında sürenin başlama tarihine bakabilirsiniz. Resmi tatil ve hafta sonları iş kaza bildirim süresine dahil edilmez. Sağlık hizmeti sunucularının ise bildirim süreleri, kazazede çalışanın bu yerlere başvuru tarihinden itibaren on gün içinde gerçekleştirilir. Sağlık hizmet sunucularının bu kapsamda sizler için öngöreceği süre, iş günü olarak düzenlenmemiştir. Dolayısıyla sürenin hesaplanmasında hafta sonu ve resmi tatiller de dikkate alınır.


İş Kazası Bildirimleri Cezası


İş kazası bildirimi girişi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sitesinden yapılabilen bir işlemdir. Ancak bu bildirimin online ya da yazılı olarak yapılmaması durumunda, belli cezai durumlarla karşılaşabilirsiniz. İş kazalarını bildirmemeniz durumunda karşılaşacağınız durumlar birbirinden farklıdır. İşveren tarafından sigortalanan fakat geçirdiği iş kazasını resmi kuruma bildirmeyenler ve sigortalı olarak da bildiremeyenlerin cezası değişkenlik gösterir. Karşılaşabileceğiniz cezai durumları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • İş kazası geçirdiyseniz, işverence kuruma kaydınız yapılmadıysa, kazadan sonra yapılan ve kurum tarafından sonradan tespit edilen işçiye ödenen sosyal sigorta yardımlarının ödenmesi gerekmektedir.

  • İşveren tarafından işe giren kişinin kaydının, kanuni sürenin ardından, kuruma kanuni süre ardından kurumca tespiti durumunda kazadan önce gerçekleşmiş ise işverenin sosyal sigorta yardımlarını ödemeleri zorunludur.

  • İş kaydıyla kazanın aynı gün olması durumunda ise işverence iş kaydının kuruma kazadan önce ulaştığının ispat edilmesi şarttır.

  • Yaşayacağınız iş kazaları işveren ya da sağlık hizmeti sunucuları tarafından kurumlara bildirilmezse, işin tehlike sınıfına göre para cezası uygulanacaktır.

İz İsg, cezanın kapsamı ve iş kazası bildirimi girişi konusunda doğru bilgiler alabileceğiniz bir platformdur. İşveren ve işçiler arasında doğru bir iş sürecinin oluşması adına, iş güvenliğine uygun hareket edilmesi gerekir. İş tehlike sınıfları ve kazadan sonra yapılacak olan bildirimler konusunda da detaylı bilgi alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, iş güvenliği eğitimleri, İsg hizmeti ve osgb hizmeti, sağlık hizmetleri ve benzeri konularda da site üzerinden detaylı bir şekilde destek alabilirsiniz.




Blog Yazıları

bottom of page