top of page

OSGB Nedir ve OSGB Hizmeti Nasıl Alınır?

Güncelleme tarihi: 12 Nis




İş yaşantısında oldukça önemli bir yere sahip olan OSGB’ler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın mevzuatına esasen kurularak faaliyet gösterir. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi olarak adlandırılan Ankara OSGB, firmaların iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini karşılamak amacıyla kurulmuştur. Mevzuat içerisinde yer alan tüm bilgiler ışığında OSGB içerisinde fiziki ve tıbbi donanımlar yer almalıdır.



İşletmelerde iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu bulunur. Bu doğrultuda mevzuat kapsamında iş sağlığı ve güvenliği uzmanının yanı sıra iş yeri hekimi de bulundurulmalıdır. Pek çok işletmenin hem maddi anlamda hem de kapasite olarak isg uzmanı ve hekim çalıştırma imkanı bulunmayabilir. Bu nedenle firmalar Sincan OSGB’den destek alır. OSGB nedir sorusu, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi olarak adlandırılan ve farklı çok sayıdaki işletmeye iş sağlığı ve güvenliği, işyeri hekimi desteği sunan, işe başlamak isteyen kişilerin periyodik ve ilk sağlık raporlarını hazırlayan kuruluş şeklinde cevaplanabilir. OSGB hizmeti içerisinde anlaşmalı olan iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği alanında olan eksikliklerini tespit etmek, kanuna uygun bir şekilde yapılacak olan düzenlemelerin gerçekleştirilmesini sağlamak, iş yeri içerisindeki tüm çalışanlara gerekli eğitimleri vermek ve dönemlik olarak raporlar hazırlamaktır. OSGB firmasının yetkilerinin tümü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Bu doğrultuda OSGB iş sağlığı ve iş güvenliği hizmeti çerçevesinde iş yerindeki güvenlik ve sağlık konularını koordine etmek, eğitimleri gerçekleştirmek ile ilgili görevleri sağlayan bir kuruluştur. OSGB kapsamında iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yönetmelikte bulunan diğer sağlık personelleri yer alır. Temel görevi iş yeri içerisindeki isg eksikliklerini tespit ederek gerekli düzenlemeleri sağlamaktır. OSGB’lerin amacı işveren ve çalışanlarda sağlıklı ve güvenilir bir çalışma ortamı tesis etmek, bunun için gerekli olan tüm önlemleri almak ve bu konuda denetim, gözetim ve eğitim desteği sunarak katkı sağlamaktır.



OSGB yönetmeliği kapsamında iş yerleri için işyeri hekimi, isg uzmanları ve farklı sağlık personelleri bakanlık tarafından verilen yetki ile görev yapar. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, hem işverene hem de çalışana güvenli bir ortam sağlamak için çalışma gerçekleştirir. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nde görev yapmakta olarak yetkin personeller denetim, gözetim, eğitim verme gibi haklara sahiptir. OSGB’ler, genel olarak işçilerin sağlık denetimi yapar. Aynı zamanda bu birim tarafından ayda en az 1 defa olmak üzere iş yerleri kontrol edilerek gerekli aksiyon ve düzeltmeler için not alınır. Yapılan bu denetimler de Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nin sorumlulukları arasında yer alır. Bu denetimler zorunluluk arz ettiği için OSGB tarafından işveren ile düzenli görüşmeler yapılarak kontroller periyodik olarak gerçekleştirilir. Bununla birlikte OSGB ler tarafından yıllık değerlendirme raporları da hazırlanır. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında yapılacak olan tüm denetimler doğru bir şekilde yapılır. İş yerlerindeki çalışanların çalışma koşulları da OSGB tarafından denetlenir. İşe yeni başlayacak olan kişiler için OSGB sağlık raporu da oluşturur. Akciğer filmi, kan tahlili, işitme testi, periyodik muayene gibi işlemleri gerçekleştiren OSGB işe giriş sağlık raporu iş yerlerine verilmek üzere kişilere teslim eder. İşletmelerin güvenliği açısından risk değerlendirmesi hazırlamak, acil durum eylem planı konusunda destek sunmak, yıllık çalışma ve eğitim planı oluşturmak, yıllık değerlendirme raporu, saha gözetimi, uygunsuzlukların belirlenmesi ve bildirilmesi gibi önemli görevler OSGB tarafından görevlendirilen isg uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra tüm çalışanlara işletmelerin tehlike sınıf derecesine göre periyodik sağlık muayenelerini sağlamak, iş hijyeni gerekliliklerini belirlemek, iş sağlığı ve güvenliği eğitimini tüm çalışanlara vererek belirli aralıklarla tekrarını gerçekleştirmek OSGB görev ve sorumlulukları arasında yer alır.



OSGB hizmeti nereden alınır sorusuna, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olan OSGB kuruluşu bünyesinde görev yapan işyeri hekimi tarafından alınır şeklinde yanıt verilir. Pek çok iş yerlerinin sağlık ve güvenlik adına yürüttüğü uygulamalar doğrultusunda hizmet veren OSGB’ler, hemen hemen her il ve ilçede bulunur. OSGB’ler iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunarken işin aksamaması için büyük bir özen gösterir. Kurum tarafından sunulan iş sağlığı ve güvenliği hizmeti başka bir kurum veya kişiye de aktarılmamalıdır. OSGB hizmet öncesinde firmalar ile karşılıklı olarak iş sözleşmesi yapar. Sözleşme sonrasında OSGB bünyesi içerisindeki personeli hizmet verilmesi gereken işletmede görevlendirmek üzere e-devlet sistemi üzerinden İSG katip sistemine kaydedilir. Böylelikle OSGB hizmetinin görevi resmi olarak kazanılmış olunur. Bu kuruluşlar işletmelerde iş kazalarını en aza indirmek için iş yeri içerisinde gerekli olan tüm güvenlik tedbirlerini almakla yükümlüdür. Bu hususta çalışan personellere de gerekli tüm İSG eğitimleri kurum tarafından verilir. OSGB belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilir. Bakanlığın ilgili müdürlüklerine yapılan başvurular neticesinde müdürlüğün gerek görmesi halinde başvuru kabul edilebilir. Böylece OSGB belgesine sahip olan işletmeler, diğer şirketler ile çalışarak iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli olan tüm mevzuatların uygulanması konusunda çalışma sergiler. OSGB belgelerinin geçerlilik süresi de belirli bir dönem için geçerlidir. Bu zamanın geçmesinin ardından belgelerin de yenilenmesi gereklilik arz eder. Eğer bu belgeler gerekli süre içerisinde güncellenmezse belge askıya alınır.


92 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page