top of page

OSGB Hizmeti Yönetmeliği Nedir?

OSGB Hizmeti Yönetmeliği Nedir?

Ortak Sağlık ve Güvenliği Birimi yönetmelikte “Kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ile 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre faaliyet gösteren şirketler tarafından, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen birimi” olarak tanımlanmıştır. İşyerlerinde aile hekimi vb. sağlık çalışanlarının olmadığı durumlarda OSGB firmalarına başvurabilirsiniz. OSGB firmaları, işyerlerine ihtiyaçlarına bağlı olarak hizmet vermektedirler. Bununla beraber, bazı ortak sağlık ve sigorta birimleri, mobil sağlık taraması araçlarına sahiptir. Bu anlamda işveren kişiler için çok daha avantajlı birimler haline gelebilirler. Mobil tarama aracı sayesinde, çalışanların hastaneye gitmesine gerek kalmadan, mobilize edilmiş bir araç ile iş yerinde rutin sağlık kontrolleri gerçekleştirilebilir. Bu sayede muayene olması gereken çalışanın işleri aksamayacağı gibi, çalışanlar da vakit kaybetmeyecektir. OSGB yönetmeliği, Sağlık Bakanlığı tarafından, ofis açma, çalıştırma ve faaliyetlerini sürdürme aşamasında yerine getirilmesi gereken sorumlulukları belirlemektedir. Yönetmelikte dönem dönem değişiklikler yapılmaktadır. Bu sebeple takibi iyi yapılmalıdır.

OSGB Açma Yönetmeliği

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin açılıp, faaliyete geçebilmesi Sağlık Bakanlığı tarafından OSGB açma yönetmeliği birtakım şartlar belirlemiştir.

Bu aşama bir OSGB ofisinde tam zamanlı çalışma sözleşmesine sahip en az bir tane; iş sağlığı, işyeri hekimi ve güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personellerinin bulunması zorunludur.

OSGB’lerde tam zamanlı olarak çalışan kişiler, farklı bir OSGB’de ya da işyerinde aynı unvanla veya Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen eğitim kuruluşlarında eğitmen olarak çalışamazlar.

Ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin faaliyet gösterecekleri işyerinin, belirli bir büyüklükte olması gerekmektedir. Personel sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. İşyeri hekiminin kullanacağı oda 10 m2 büyüklüğünde bir muayene odası, 15 m2 büyüklüğünde ilk yardım ve acil müdahale odası, 10 m2 büyüklüğünde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı odaları ve 12 m2 büyüklüğünde de kişilerin bekleyebileceği bir oda bulunması gerekmektedir. Bununla beraber arşiv ve lavabo da bulundurmaları zorunludur.

OSGB’ler, birlikte çalışma yürütecekleri firmaların bulundukları tehlike kategorisine ve çalışan sayısına bağlı olarak, belirlenen vakitleri geçirmeden sözleşmelerini yerine getirmelidir.

OSGB’ler yalnızca kuruldukları şehirde ve çevre şehirlerde hizmet verebilirler. Ancak bulundukları ve yetki aldıkları il sınırları içerisinde izinsiz bir şekilde şube açamazlar ve hiçbir şekilde irtibat ofisleri bulunamaz. Şube açmak için yönetmelikte belirtilen koşullar yerine getirilmelidir.

OSGB Çalışma Yönetmeliği

OSGB çalışma yönetmeliği, açılmış olan ortak sağlık ve güvenlik biriminin çalışmalarına devam ederken uyum göstermesi gereken kuralları belirtmektedir. Bu aşamada Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulmuş yönetmeliğin gerektirdikleri şu şekildedir;

Ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin, hizmete devam ettikleri süre boyunca, yetkilendirildikleri adreste, faaliyet ve hizmet çalışmalarında bulunması gerekmektedir. Çalışma günlerinde, belirtilen saat aralığında hizmet devamlılığın olması için yetkilendirilmiş bir kişinin birimde hazır olması gerekmektedir.

OSGB’ler eğer iş merkezi, alışveriş merkezi veya iş hanı gibi binalarda hizmete açılıyor ise bu binaların, iş sağlığı ve güvenliği önlemleriyle alakalı, acil çıkış gibi gerekçelere uygunluk sağladığı kabul edilmiştir.

Ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin giriş katta ya da müstakil yapılarda kurulması gerekmektedir. Fakat bununla beraber tuvalet ve arşiv bölümlerinin dışında diğer bölmeler yol girişinin olmadığı katlarda bulunamaz. Tuvalet ve arşiv bölümleri istenirse bodrum kata kurulabilir.

OSGB’ler adres değişikliği yapmak isterlerse, değişiklikten önce, e-devlet sistemi üzerinden Genel Müdürlüğe başvurmalıdırlar. Genel Müdürlük isteği onayladıktan sonra, işlemler başlar ve tıpkı ilk başvuru yükümlülüklerinden mesul tutulur. Adres değiştirme, taşınma işlemi sonuçlanana kadar OSGB’ler bulundukları adreste hizmet vermeye devam ederler.

Unvan değişikliği yapılmak istenirse, yine e-devlet üzerinden Genel Müdürlüğe başvurulur. Unvan değişikliği yetki belgesi yenilemek için tanınan süre 30 gündür. 

Eğer OSGB ortaklarından birisi ayrılmak isterse ya da yeni bir ortak edinmek isterlerse, bu değişikliği Genel Müdürlüğe 30 gün içinde bildirmeleri gerekmektedir. Yeni bir ortak alınacaksa, alakalı mevzuattaki şartlara uygun olmaması halinde, durumun düzeltilmesi için Genel Müdürlük birime 30 gün süre verir.

İSGB ve OSGB Farkı Nedir?

İSGB ve OSGB yönetmeliği birbirinden farklılıklar içermektedir. İSGB’nin açılımı İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi’dir. Sağlık Bakanlığınca düzenlenen yönetmelikte İSGB: “İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini

OSGB Hizmeti Yönetmeliği Nedir?


Ortak Sağlık ve Güvenliği Birimi yönetmelikte “Kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ile 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre faaliyet gösteren şirketler tarafından, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen birimi” olarak tanımlanmıştır. İşyerlerinde aile hekimi vb. sağlık çalışanlarının olmadığı durumlarda OSGB firmalarına başvurabilirsiniz. OSGB firmaları, işyerlerine ihtiyaçlarına bağlı olarak hizmet vermektedirler. Bununla beraber, bazı ortak sağlık ve sigorta birimleri, mobil sağlık taraması araçlarına sahiptir. Bu anlamda işveren kişiler için çok daha avantajlı birimler haline gelebilirler. Mobil tarama aracı sayesinde, çalışanların hastaneye gitmesine gerek kalmadan, mobilize edilmiş bir araç ile iş yerinde rutin sağlık kontrolleri gerçekleştirilebilir. Bu sayede muayene olması gereken çalışanın işleri aksamayacağı gibi, çalışanlar da vakit kaybetmeyecektir. OSGB yönetmeliği, Sağlık Bakanlığı tarafından, ofis açma, çalıştırma ve faaliyetlerini sürdürme aşamasında yerine getirilmesi gereken sorumlulukları belirlemektedir. Yönetmelikte dönem dönem değişiklikler yapılmaktadır. Bu sebeple takibi iyi yapılmalıdır.


OSGB Açma Yönetmeliği


Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin açılıp, faaliyete geçebilmesi Sağlık Bakanlığı tarafından OSGB açma yönetmeliği birtakım şartlar belirlemiştir.


  • Bu aşama bir OSGB ofisinde tam zamanlı çalışma sözleşmesine sahip en az bir tane; iş sağlığı, işyeri hekimi ve güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personellerinin bulunması zorunludur.

  • OSGB’lerde tam zamanlı olarak çalışan kişiler, farklı bir OSGB’de ya da işyerinde aynı unvanla veya Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen eğitim kuruluşlarında eğitmen olarak çalışamazlar.

  • Ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin faaliyet gösterecekleri işyerinin, belirli bir büyüklükte olması gerekmektedir. Personel sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. İşyeri hekiminin kullanacağı oda 10 m2 büyüklüğünde bir muayene odası, 15 m2 büyüklüğünde ilk yardım ve acil müdahale odası, 10 m2 büyüklüğünde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı odaları ve 12 m2 büyüklüğünde de kişilerin bekleyebileceği bir oda bulunması gerekmektedir. Bununla beraber arşiv ve lavabo da bulundurmaları zorunludur.

  • OSGB’ler, birlikte çalışma yürütecekleri firmaların bulundukları tehlike kategorisine ve çalışan sayısına bağlı olarak, belirlenen vakitleri geçirmeden sözleşmelerini yerine getirmelidir.

  • OSGB’ler yalnızca kuruldukları şehirde ve çevre şehirlerde hizmet verebilirler. Ancak bulundukları ve yetki aldıkları il sınırları içerisinde izinsiz bir şekilde şube açamazlar ve hiçbir şekilde irtibat ofisleri bulunamaz. Şube açmak için yönetmelikte belirtilen koşullar yerine getirilmelidir.


OSGB Çalışma Yönetmeliği


OSGB çalışma yönetmeliği, açılmış olan ortak sağlık ve güvenlik biriminin çalışmalarına devam ederken uyum göstermesi gereken kuralları belirtmektedir. Bu aşamada Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulmuş yönetmeliğin gerektirdikleri şu şekildedir;


  • Ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin, hizmete devam ettikleri süre boyunca, yetkilendirildikleri adreste, faaliyet ve hizmet çalışmalarında bulunması gerekmektedir. Çalışma günlerinde, belirtilen saat aralığında hizmet devamlılığın olması için yetkilendirilmiş bir kişinin birimde hazır olması gerekmektedir.

  • OSGB’ler eğer iş merkezi, alışveriş merkezi veya iş hanı gibi binalarda hizmete açılıyor ise bu binaların, iş sağlığı ve güvenliği önlemleriyle alakalı, acil çıkış gibi gerekçelere uygunluk sağladığı kabul edilmiştir.

  • Ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin giriş katta ya da müstakil yapılarda kurulması gerekmektedir. Fakat bununla beraber tuvalet ve arşiv bölümlerinin dışında diğer bölmeler yol girişinin olmadığı katlarda bulunamaz. Tuvalet ve arşiv bölümleri istenirse bodrum kata kurulabilir.

  • OSGB’ler adres değişikliği yapmak isterlerse, değişiklikten önce, e-devlet sistemi üzerinden Genel Müdürlüğe başvurmalıdırlar. Genel Müdürlük isteği onayladıktan sonra, işlemler başlar ve tıpkı ilk başvuru yükümlülüklerinden mesul tutulur. Adres değiştirme, taşınma işlemi sonuçlanana kadar OSGB’ler bulundukları adreste hizmet vermeye devam ederler.

  • Unvan değişikliği yapılmak istenirse, yine e-devlet üzerinden Genel Müdürlüğe başvurulur. Unvan değişikliği yetki belgesi yenilemek için tanınan süre 30 gündür. 

  • Eğer OSGB ortaklarından birisi ayrılmak isterse ya da yeni bir ortak edinmek isterlerse, bu değişikliği Genel Müdürlüğe 30 gün içinde bildirmeleri gerekmektedir. Yeni bir ortak alınacaksa, alakalı mevzuattaki şartlara uygun olmaması halinde, durumun düzeltilmesi için Genel Müdürlük birime 30 gün süre verir.


İSGB ve OSGB Farkı Nedir?


İSGB ve OSGB yönetmeliği birbirinden farklılıklar içermektedir. İSGB’nin açılımı İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi’dir. Sağlık Bakanlığınca düzenlenen yönetmelikte İSGB: “İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek üzere kurulan, gerekli donanım ve personele sahip olan birimi” olarak tanımlanmıştır. İSGB, en az bir işyeri hekimi ve işyerinin bulunduğu tehlike kategorisinin gerektirdiği sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanının görevlendirmesiyle oluşturulmaktadır. 10 ya da daha fazla çalışanı olan firmalar, tehlikeli veya çok tehlikeli kategorisinde bulunuyorsa bünyelerinde işyeri hekimi, iş güvenlik ve sağlığı uzmanı ve diğer sağlık personellerini bulundurması gerekmektedir. İşverenler bu hizmetleri dilerlerse bünyesinde çalıştıracakları kişilerden sağlayabilirler. Örneğin; aile hekimi olmak için gerekli olan sertifikaya sahip olan bir hekimi, firmasında çalıştırabilir. Bu durumda işyeri hekiminin sorumlulukları bireysel ya da OSGB işyeri hekimiyle büyük oranda benzerlik gösterecektir. Öte yandan işveren, bünyesinde böyle bir çalışan bulundurmuyorsa, ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alabilirler. OSGB’ler aynı anda birden fazla firmaya hizmet verebilirler. Ancak İSGB’den sorumlu kişiler yalnızca bağlı oldukları firmada çalışabilirler. Genel olarak işlevleri aynı olsa da işverenin tercihine bağlı olarak hizmetin nasıl alınacağı değişkenlik göstermektedir.



Blog Yazıları

bottom of page