top of page

Odyometri Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?




Sesleri duymamızı sağlayan kulakların duyma oranı çeşitli nedenlerle azalmaktadır. Yaşlanma, gürültü ortamlarda çalışma ya da enfeksiyon hastalıkları, duyma oranını azaltan durumlar arasında yer almaktadır. Birçok kişi duyma oranının azaldığını ileri seviyede fark etmektedir. İşitme kaybı yaşayan kişilerin tedavi için öncelikle kulak burun boğaz uzmanı ile görüşmesi gerekir. Uzman gerekli gördüğü durumda işitme kaybı yaşayan kişiyi odyometri testi yapılması için odyometriste yönlendirir. Odyometrik test nedir sorusu hastaların bu durumlarda merak ettiği konular arasında yer almaktadır. İşitme kaybı oranını belirlemek için yapılan işlemlere odyometri testi denilmektedir. Bu işlemleri yapan uzman ise odyometrist olur. Odyometrik test çeşitli cihazlar kullanılarak yapılmaktadır. Test sonucunda ise kişinin işitme kaybı derecesi belirlenmektedir.



Odyometri testi nerede yapılır sorusu işitme sorunu yaşayan kişilerin merak ettiği sorular arasında bulunmaktadır. İşitme kaybı olduğunu düşünen kişiler ilk olarak uzman doktora tedavi olmalıdır. Doktor yapılan muayenenin ardından gerekli gördüğü takdirde odyometriste yönlendirmektedir. Uygulanan testler sonucunda ise işitme kaybı oranınız belirlenerek size uygun bir tedavi programı çıkartılmaktadır.

Odyometri testi nasıl yapılır sorusunun cevabı ise oldukça basittir. İşitme kaybı oranının belirlenmesi için ses yalıtımı bulunan bir odada kişiye kulaklıkla çeşitli desibellere sahip olan sesler dinletilmektedir. Hastaya seslerin dinletilmesi sırasında ise bir düğme vererek duyulan seslerde bu düğmeye basılması istenmektedir. Hasta kulaklıktan her ses duyduğunda bu düğmeye basmaktadır. Dinletme işleminin tamamlanmasının ardından odyometrist hastanın işitme kaybı derecesini belirten bir rapor hazırlamaktadır. Hazırlanan bu rapor sonucunda ise hastaya uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Odyometri testi kaç dakika sürer sorusuna gelecek olursak bu sorunun cevabı işitme testi türüne göre değişiklik gösterse de test süresi ortalama 10 ile 15 dakika arasında değişmektedir.


Odyometri Testi Türleri


Saf Ses Odyometrisi

En temel işitme testi olan saf ses odyometrisinde kişilerin iki kulağının da minimum duyma eşiği belirlenmektedir. Bu işlem sırasında kişi ilk olarak ses yalıtımı bulunan bir odaya alınmaktadır. Ardından kulaklık takılarak minimum duyma seviyesi belirlenmektedir. Bu işitme testinde hava yolu ve kemik yolu işitme seviyeleri de belirlenebilir. Hava yolu işitme ölçümü kulak kepçesinden başlayarak beyinde son bulan işitme yolu hakkında bilgi alınmasını sağlamaktadır. Kemik yolu işitme testi ise iç kulaktan başlayarak tüm işitme yolu hakkında bilgi alınmasını sağlamaktadır.


Konuşma Odyometrisi

Konuşma odyometrisi duyma sorunu yaşayan kişilerin duyma ve aynı zamanda anlama eşiğini ölçmek üzere yapılmaktadır. İşitme testi sırasında kişiye kulaklık takılır ve bu kulaklıktan uzun ve kısa kelimeler söylenir. Kişinin duyduğu bu kelimeleri tekrar etmesi beklenir. Bu testin ardından kişinin kulaklık kullanmaya ihtiyaç duyup duymadığı belirlenmektedir.


Timpanometri

Timpanometri testi kişinin orta kulakta oluşan basıncını ölçmek için kullanılmaktadır. Dış kulak yoluna basınç uygulanarak test yapılır. Bu test aynı zamanda bebeklerde de uygulanmaktadır. Kulakta çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikintileri hakkında bilgi alınmasını sağlamaktadır.


Beyin Sapı Odyometrisi

İç kulaktan başlayarak beyin sapına ulaşan seslerin iletimi hakkında bilgi alınmak üzere beyin sapı odyometrisi kullanılmaktadır. Bu işlem sırasında kişi uyutulur. Test yapılırken elektriksel dalgalar kullanılmaktadır.


Yeni Doğan İşitme Testi

Yeni doğan bebeklere yapılan işitme testidir. Testin yapılabilmesi için bebeğin doğumunun ardından en az 6 saat geçmiş olması gerekir. Bebek uyurken uygulanan testte bebeğin iç kulağına yerleştirilen prob ile bir ses yollanır.


İşitme Kaybı Dereceleri

İşitme kaybı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Geçirilen rahatsızlıklar, yaş ve çalışma koşulları işitme kaybına neden olabileceği gibi doğuştan da gelebilir. Duyma oranında herhangi bir sorun yaşadığını düşünen kişilerin odyometri testi yaptırması gerekir. Odyometri testi öncesinde kişinin test için genel kontrolü yapılır. Kulakta teste engel herhangi bir durum olmaması halinde kulaklık takılarak teste başlanır.


İşitme testi sırasında kişilere farklı desibellerde ses dinletilir. Yüksek olarak başlayan ses giderek azalır. Kişinin duyduğu en düşük seste dahi tepki vermesi beklenir. İşitme testinde ilk olarak hava yolu testi yapılmaktadır. Ardından ise kemik yolu işitme testi uygulanmaktadır. Son olarak konuşma testi ve UCL-LDL testleri yapılmaktadır. 10 ile 15 dakika arası süren tüm bu testlerin ardından çıkan sonuca göre kişinin işitme kaybı derecesi belirlenmektedir. Odyometri testi nasıl değerlendirilir sorusu test aşamasını geçen kişilerin merak ettiği bir konudur. Yapılan testin ardından kişinin saf ses duyma eşiği ortalaması öğrenilmektedir. Bu ortalamaya göre işitme kaybı derecesi belirlenmektedir.


Odyometri testi nasıl okunur sorusunun cevabı için öncelikle işitme kaybı dereceleri bilinmelidir. İşitme kaybı derecesi normal, hafif, orta, ileri ve ağır olarak decelere ayrılmaktadır. İşitme kaybı derecelerinin belirlenmesi sırasında ise bilinmesi gereken


Odyometri testi değerleri şu şekildedir;


  • Normal İşitme: Odyometri testi normal değerleri bulunan kişiler 20 desibel işitme düzeyine kadar düşen sesler duyulabilir.

  • Hafif İşitme Kaybı: İşitme kaybı 25-39 desibel işitme düzeyindedir. Gürültü bulunan ortamlarda duyma oranı normale göre düşüktür.

  • Orta İşitme Kaybı: İşitme kaybı 40-69 desibel işitme düzeyindedir. Bu işitme kaybına sahip olanların işitme cihazı kullanması gerekebilir.

  • İleri İşitme Kaybı: İşitme kaybı 70-89 desibel işitme düzeyindedir. Güçlü işitme cihazları kullanılması gerekir.

  • Ağır İşitme Kaybı: İşitme kaybı 90 desibel işitme düzeyinden başlar. Dudak okuma ya da işaret dili ile anlaşma sağlanabilir. Aynı zamanda implant kullanımına da ihtiyaç duyulmaktadır.



Blog Yazıları

bottom of page