Memur
- iz
- 8 Şub
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 11 Şub

Memur Nedir?, Nasıl Olunur?
“Devlet organlarında çalışan ve belirli bir görevi yerine getirmekle yükümlü olan kişi” tanımlaması ile “Memur ne demek ve memur nedir?” sorularına cevap verilebilir. Memur, atanma işleminin ardından kamu hizmetlerini yürütür. Memurlar; genellikle yazılı veya sözlü sınavlarına girerek ve belirli bir kriteri karşılayarak atanırlar. Memurun görevleri, çalıştığı kuruma ve pozisyonuna göre belirlenir. “Memur kime denir?” sorusuna ise birçok farklı cevap verilebilir. Polis, emniyet amiri, öğretmen, devlet hastanesinde çalışan doktor, vali ve belediye çalışanı devlet memuru olan kişilere örnek gösterilebilir.
Memur Ne İş Yapar?
“Memur kimdir?” sorusunun cevabı, belirli bir hükümet veya kamuda çalışan kişi için kullanılan geniş bir terimdir. Bir memurun rolü, istihdam edildikleri kuruluşun amaç ve hedeflerini karşılamasını sağlamaktır. Kuruluş içindeki tüm işlemlerin sorunsuz ve verimli bir şekilde yürütülmesinden sorumludurlar. Memur sorumlulukları arasında kuruluşun yürürlükteki tüm yasa ve yönetmeliklere uyduğundan emin olmak da vardır. Memurlar ayrıca kuruluşların hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak stratejiler, politikalar ve prosedürler geliştirmekten de sorumludur.
“Memur nerede çalışır?” sorusuna işaret eden cevaplar yapacakları diğer işleri de belirler. Çeşitli hükümet kanallarında, devlet dairelerinde veya kamu hizmetlerinde çalışan memurların görevleri arasında vergi tahsili, kamu harcamaları, sağlık hizmetleri, sosyal hizmetler, eğitim, adalet sistemi ve diğerleri bulunabilir. “Memur ne iş yapar?” sorusunun yanıtını ise devlet kurumlarındaki yazışmaları ve işlemleri yöneten kişilerdir şeklinde vermek mümkün olur.
Memurlar işini, kamu hizmeti gereksinimlerine uygun olarak belirlenen yasal ve etik işleyişin getirdiklerine göre yaparlar. Bu nedenle memurların işleri, mesleki yeterlilikleri ve halka karşı yaptıkları konusunda kurallar ve mevzuatlar bulunur.
Memur Nasıl Olunur?
Devlet kurumlarında çalışmak için “Memur nasıl olunur?” konusu araştırılır ve buna göre yol haritası çizilir. İki farklı şekilde memur olunur. Merkezi atama ve açıktan atama yapılarak memurların ataması gerçekleştirilir. Merkezi atamada memur olmak için gerekenler öncelikle KPSS’ye girmektir. Alınan sonuçlara göre farklı yerlere tercih yapılabilir. Açıktan atamada ise KPSS şartı yoktur ve bazı devlet kurumları basılı veya dijital kanallar ile personel alımı yapacağını duyurur. İlanı veren kuruma gidilerek ya da online olarak yapılacak başvuruların sonrasında adaylar sözlü veya yazılı sınavlardan geçirilerek işe alınır.
Memur Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Memur olmak için gereken şartlar atama şekline göre değişir. Merkezi atamada aşağıdaki şartları karşılayan kişiler KPSS’ye girerek aday olabilir.
18 yaşına girmek ve 35 yaşını doldurmamış olmak
Yüz kızartıcı suç niteliğinde olan herhangi bir suçun sabıka kaydında olmaması
Özürlü ve engelli alımı hariç diğer alımlarda belirli sağlık standartlarını karşılamak
Güvenlik soruşturmasından geçebilmek
En az lise diplomasına sahip olmak Temizlik hizmetlerinde çalışacak kişiler hariç
Açıktan atamalarda ise ilanda aranılan koşullar personel alımı yapılacak birime göre farklılaşır. Mülakatın ardından işe alım süreci başlar. Bu süreçte adaylardan varsa sahip oldukları belgeler istenebilir.
Memur Çalışma Koşulları Nasıldır?
Memurların çalışma koşulları, çalıştıkları kurum ve pozisyona göre çeşitlenir. Memurların çalışma saatleri ise genellikle sabit ve düzenlidir. Haftada ortalama 40 saat çalışırlar. Ancak bazı olağanüstü veya acil durumlarda fazla mesai yapmaları gerekebilir.
Memurlar; pozisyonları, sorumlulukları ve iş yüküne göre maaş alır. Maaşları genellikle diğer işlerden daha fazla olabilir ve ek sosyal haklara sahip olabilirler. Ayrıca Emekli Sandığı’ndan emekli olma hakları bulunur. Memurların iş güvencesi de yüksektir.
Memurların, yeterlilikleri ve halka karşı görevleri için kesin kuralları ve yapıları bulunur. Ayrıca memurlar; belirli bir politik görüş, din veya etnik kimlik gibi etkenlerden bağımsız olarak çalışmak zorundadır. Herhangi bir hukuk dışı veya yasa dışı davranış, disiplin cezaları ve hatta işten çıkarılma ile sonuçlanabilir.