Bireylere yönelik koruyucu sağlık hizmetleri: hastalıklar için erken teşhis, bağışıklama, aile planlaması, tedavi etme, beslenme şartlarının optimizasyonu, anne ve çocuk sağlığı hizmetleri ve sağlık hakkında verilmesi gereken eğitimlerdir.
Çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri: temiz su kaynağının sağlanması, konut hijyeninin sağlanması, hava kirliliğinin kontrol edilmesi, atık kontrolü, gürültü kontrolü, iş sağlığı ve güvenliği olarak çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini açıklayabiliriz.
Yukarıdaki hizmetler, genel olarak koruyucu sağlık hizmetleri kapsamına girmektedir. Hastalıkların ortaya çıkmadan önce, önlenmesi veya tamamen ortadan kaldırılması için verilen hizmetlerdir. Genel olarak, koruyucu sağlık hizmetleri, kişisel yarardan çok toplumsal yararlar da sağlanmak amacıyla gerçekleştirilir. Aynı zamanda, sizler için devlet eliyle karşılıksız olarak gerçekleştirilen hizmetler de vardır.
Koruyucu sağlık hizmetleri nelerdir? Karşılaşabileceğiniz her türlü sağlık sorunu ile ilgili bütün süreçlerin vehameti ve ciddiyetini en aza indiren hizmetler olarak açıklayabiliriz. Aynı zamanda, hastalığın ortaya çıkmadan önce, teşhis koyulduktan sonra gerekli tedavinin uygulanması bu hizmetler kapsamındadır. Koruyucu sağlık hizmetleri, toplumun sağlığı açısından bir hayli önemlidir. Temelde bu hizmetlerin koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici olarak çeşitlendiğini söyleyebiliriz. Üç ana başlıkta incelenebilen sağlık hizmetleri tedavileri, farklı branşlarda eğitim alan sağlık personelleri tarafından gerçekleştirilir. Sağlık hizmetlerinden yararlanacağınız zaman farklı tedavileri talep edebileceğinizi de söyleyebiliriz. Aşağıda sıralayacağımız bazı tedavi şekilleri koruyucu sağlık hizmetleri nelerdir? sorusuna yanıt almanıza yardımcı olacaktır.
Üre, Kreatinin
Bütün kan tahlilleri
Solunum Fonksiyonu Testleri
Portör Muayenesi,
Göz Taraması
Hemogram testleri
EKG
Akciğer Filmi
Açlık Kan Şeker Testi
Tetenoz Aşısı
Yukarıda sıralanan bazı tedavi ve test türleri koruyucu, önlem alıcı ve tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Bu hizmetler, tehlikenin kendisine karşı farklı şekillerde mücadele edilmesi için yapılır. Sağlığınız için doğabilecek tehlikeleri alacağınız bu sağlık önlemleriyle önleyebilirsiniz. Temelde sizin toplumdaki güvenliğinize koruyucu sağlık hizmetleriyle katkıda bulunulmaktadır. Ancak bu koruyucu sağlık hizmetleri farklı şekillerde uygulanmaktadır. AYA OSGB, koruyucu sağlık hizmetleri konusunda doğru ve detaylı bilgileri alabileceğiniz bir platformdur.
Kişiye yönelik olarak sunulan sağlık hizmetleri, farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilir. Örneğin, bağışıklama olarak verilen hizmet, bulaşıcı hastalıklardan korunmanız için mortalite ve morbiditesinin önlenmesi amacıyla yapılır. Rutin olarak aşılama yapılarak bağışıklama gerçekleştirilir. Koruyucu sağlık hizmetleri, kişiye özel olarak çocuklarda kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve konjenitel rubella sendromu gibi rahatsızlıklar için yapılabilmektedir. Aynı zamanda, bağışıklamanın boğmaca, tetanos, difteri ve polio gibi hastalıklar için de yapıldığını söyleyebiliriz. Kişiye özel olarak verilen sağlık hizmetleri arasındaki bağışıklama son derece kapsamlıdır. Bu yönde yaptıracağınız aşılar ise canlı süspansiyon ya da inaktif mikroorganizmalara sahiptir. İZ İSG kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri detayları konusunda yapılan çalışmalarla bireyleri bilgilendirmektedir.
İlaçla koruma ise aşı olmayan hastalıklarda kullanılan kişiye özel koruyucu hizmetlerden bir tanesidir. Herhangi bir hastalık geçirmeniz durumunda, erken tanının konması da tedavinin kolaylığı ve başarısı açısından son derece önemlidir. Koruyucu sağlık hizmetlerine dahil edebileceğimiz beslenme unsuru da önem arz etmektedir. Çoğu hastalığın altında yatan temel neden beslenmenin düzensiz ya da doğru olmamasıdır. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aile planlaması da yer alır. Sık ve çok doğum yapan kadınların sağlıkları tehlikeye girmektedir. Bu nedenle, aile planlaması adına birçok çalışmanın gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Sağlık eğitimleri ve kişisel hijyen gibi konular da kişiye özel olarak sunulan koruyucu sağlık hizmetleri arasındadır.
Temiz ve yeterli düzeyde su içme suyunun sağlanması, çevreye yönelik olarak sağlık hizmetlerine yapılan bir katkıdır. Genellikle, kentlerde ikamet eden nüfusun büyük çoğunluğu şebeke suyunu kullanmaktadır. Ancak şebeke suyunun bakılması, onarılması ya da klorlanması da sağlığınız açısından son derece önemlidir. Dolayısıyla koruyucu sağlık hizmetleri nelerdir? sorusuna yanıt olarak, “şebeke sularının temizlenmesi” yanıtını verebiliriz. Kırsal kesimlerde şebekeli su dağıtımının olmaması nedeniyle sular halk tarafından kuyulardan karşılanabilmektedir. Bu su kaynaklarının klorlanması ise imkansız olduğu için denetlenmesi büyük önem arz eder. “Atık kontrolü” de çevresel olarak verilen koruyucu sağlık hizmetlerinden bir tanesidir. Evsel katı atıkların, hastane atıklarının ve tehlikeli atıkların toplanarak toplumdan uzaklaştırılması ve denetimini kapsayan hizmetlerdir.
“Besin hijyeni” ise gıda kontrolü olarak yapılan denetlemelerden bir tanesidir. Gıda, ziraat ve kimya mühendislerinin yanı sıra, veteriner hekimler, doktorlar, eczacı ve gıda teknikerleri bu denetimlerden sorumlu olabilmektedir. “Barınak hijyeni” ise konut alanları ve hava akımına imkan sağlayan yerler için geçerlidir. Aynı zamanda, doğal afetlere karşı risksiz alanlarda da bu planlama yapılmaktadır.” Hava kirliliğinin ve gürültünün önüne geçilmesi” de sağlık alanında verilen hizmetlerden bir tanesidir. Son olarak, “vektör kontrolü” ise koruyucu sağlık hizmetleri grubuna dahil edilebilir. Haşere kontrolü ve sağlıklı bir çevrenin oluşması adına çevre sağlığının haşerelerden arındırılması gerekmektedir.