Bir işyerinde işe başlamadan önce tamamlanması gereken evraklar ve raporlar vardır. Bu süreçte istenilen raporlar arasında işe giriş sağlık raporu yer almaktadır. Firmaların işvereni tarafından istenen ve zorunlu olan işe giriş sağlık raporu, işe başlamadan önce teslim edilmeli ve teslim edilmesi önem arz eder. Tüm evrakların tamamlanması ile işbaşı yapılabilir.
İşverenler çalışanların sağlık durumundan sorumludur. Bu sorumluluk ile birlikte, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği” gereği işverenler çalışanlarından, işe giriş sağlık raporunu istemekle mükelleftir. ”İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği” sağlık gözetimi madde 15/2’ de bulunan maddeye göre: “Sınıf olarak Tehlikeli ve çok tehlikelide yer alan işyerlerinde çalışacak olan personellerin yapacağı işe uygunluğunu belirleyen sağlık raporu olmadan kesinlikle işe başlatılması mümkün değil.” maddesi gereği kesinlikle iş verenler tarafından, bu rapor alınmadan çalışanlar çalışma hayatına başlayamaz. İşe giriş sağlık raporu almak için İZ İSG ’yi ziyaret edebilirsiniz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği gereğince iş başvurularında istenir. Firmanın işverenlerin istediği rapor işe giriş sağlık raporu nereden alınır?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği sağlık gözetimi madde 15/3’e geçen bu kanun kapsamında zorunlu olarak alınması gereken sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminden yada hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyerlerinde uzman olan hekimlerden alınabilir. Raporlara itiraz edilebiliyor. İtirazlar ise Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere başvurarak gerçekleştirilir. Bu hastaneler tarafından verilen kararlar kesin olarak belirlenmiştir.
İşe giriş sağlık raporu almak için İZ İSG ’nin vermekte olduğu hizmetlere başvurabilirsiniz
Sağlık raporu alırken nelere dikkat edilmeli?
Sağlık raporu alırken dikkat etmeniz ve içinizi rahatlatacak olan şey ise, iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği sağlık gözetimi madde 15/5’e göre; Sağlık muayenesi yaptırılan çalışanın özel hayatın gizliliği ve itibarının korunması açısından gerçekleştirilen muayene ve kontrollere istinaden alınan bilgiler kuruluşlar ve kurumlar tarafından gizli tutulur ve 3. şahıslarla paylaşılmaz.
İşe giriş sağlık raporu mevzuat tarafından izin verilen kuruluşlardan alınabilir. Örneğin; İşe giriş sağlık raporu, işe giriş sağlık raporu özel hastane ya da işe giriş sağlık raporu devlet hastanesi gibi.
İşe giriş sağlık raporu alınırken yapılması gerekenler ve dikkat edilecekler;
İşe giriş sağlık raporu mevzuat tarafından belirlenen uzman hekimlerden alınması.
İşe giriş sağlık raporu mevzuat tarafından çalışanların çalışma koşulları dikkate alınır.
İşe Giriş Sağlık Raporu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü” tarafından hazırlanan ve “Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri, Genel Müdürlük” tarafından onaylanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği” mevzuatında bulunan maddeleri dikkate alarak hizmet verilir. Mevzuatta hem çalışanın hemde işverenin hakları önemlidir ve gizli tutulur.
OSGB işe giriş sağlık raporu, işe giriş başlangıcında istenilen rapordur. Çalışacak kişinin sağlık durumu göz önünde bulundurularak, çalışacak kişinin çalışacağı işe uygun olup olmadığı bu rapora göre belirlenir. İşyerleri personel alacakları zaman sağlık muayenesini yaptırmaları kanunen zorunludur. Özellikle yapılacak işin bulunduğu sınıf, zorluk ve çeşidi dikkate alınarak muayeneler farklı yollarla yapılabilmektedir. Çalışacak çalışanlar işe girmeden mutlaka işe giriş sağlık raporu almalı ve işverene teslim etmelidir. Bu kanunların amacı ve zorunlulukları iş sağlığı ve güvenliğini sağlayarak, mevcut bulunan sağlık ve güvenlik şartlarının onarılmasını sağlamaktır.
Aile Hekimi İşe Giriş Sağlık Raporu
İşe giriş sağlık raporu özel hastane tarafından alına bilindiği gibi devlet hastanesi işe giriş sağlık raporu verebilir. Sadece hastanelerde alınmaz, aile hekimi işe giriş sağlık raporu da alınabilir. İşe giriş sağlık raporları için istediğiniz birçok sağlık kuruluşuna başvurarak raporları alabilirsiniz. En kolay yöntemlerden biri işe giriş sağlık raporu e-devlet üzerinden kolaylıkla erişebiliyor olmak.
İşe Giriş Sağlık Raporu Ücreti
Sağlık kuruluşlarından veya OSGB den alınan işe giriş sağlık raporu ücreti “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği” mevzuatında bulunan ilgili maddelerde geçen kuruluşlar için belirlenen ücretler, işe giriş sağlık raporu için geçerli ücretlerdir.
“İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği” mevzuatında bulunan Hizmetin çalışanlara ücretsiz verilmesi başlığı altında bulunan, Madde 9-(1) İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri çalışanlara mali yük getirilemeyecek şekilde sunulur.
İşe Giriş Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi
“İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği” mevzuatına göre sınıfların belirlenmesine göre işe giriş sağlık raporu geçerlilik süresi belirlenir. Bu sınıflar tehlikeli veya çok tehlikeli olarak belirlenmiştir.
İşe giriş sağlık raporu işyeri hekimi tarafından verilebilir. İşe giriş sağlık raporunun geçerlilik süresi ise bir yıldır. Bir yıl olan rapor yıl sonunda, bir yılın dolması ile yenilenmelidir.
İşyerlerinin yer aldığı kapsama bağlı olarak tehlikeli sınıf, işe giriş sağlık raporu yer aldığı sınıfa bağlı olarak ayrılır.
Tehlikeli sınıfta yer almış olan bir işletme veya işyeri için işyeri hekimi tarafından alınmış olan işe giriş sağlık raporu geçerlilik süresi üç ay olabilir.