top of page

İş Güvenliği Hizmeti Neden Önemlidir?



İş Güvenliği Hizmeti Neden Önemlidir?


Modern yaşam içerisinde birçok alanda bilimsel gelişmelerin etkisiyle yenilikçi yöntemler kullanılmaktadır. Bu durum işyerlerinde de geçerliliğini korumaktadır. Özellikle son yıllarda iş yerlerinde yeni düzenlemelerle birlikte pek çok yenilikçi adım atılmıştır. Bunlardan bir kısmı iş güvenliği hizmeti kapsamına girmektedir. 2013 yılında Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde çalışanı korumaya yönelik net adımla atılmıştır. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, çalışanların deneyim sırasında tehlikelere karşı bilinçlenmesi, eğitim verme gibi süreçlere dayanan güvenlik uygulamaları çeşitlenmektedir. Bu çeşitlilikten doğan güvenliğin önemine dair bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.


İş Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği Nedir?


İş güvenliğine verilen önem modern yaşamın gerekliliği doğrultusunda bireye yani çalışanların her birine yöneliktir. 2012 yılında resmî gazetede yayımlanıp 2013 yılında yürürlüğe giren yönetmelik çerçevesinde iş güvenliğine verilen önem, belgeler halinde ortaya koyulur. Yürürlüğe girdiği günden bu yana çalışanların en temel güvencelerinden birini oluşturan yönetmelik bugün halen aktif olarak iş yerlerinden uygulanmaktadır. Yönetmelik sayesinde çalışanlar kendilerine verilen değeri hissedip iş yerlerin bilinçli olarak hareket edebilmektedirler. Yönetmeliğin işverenlere sağladığı en büyük avantaj, iş alanlarını daha güvenli bir ortam olması için adeta rehberlik etmesidir. Bu sayede çalışanların daha rahat koruyup verimli çalışma deneyiminin aksamamasını sağlayabilmektedirler. İş güvenliği hizmetleri yönetmeliği içerisinde yer alan bilgiler hizmet sırasında harekete geçecek herkesin görev sınırlarının net olarak çizilmesine katkı sağlar. Bu noktada yönetmeliğin temel önemi yol gösterici ve bağlayıcı olmasıdır. Bu yönetmelik çerçevesinde güvenlik işlemlerinin kimler tarafından net olarak gerçekleştirilebileceği net olarak meydana çıkar. İşlemi gerçekleştiren kurumlar çerçevesinde hareket edebildikleri ve işlem sonunda raporların nasıl sunulması gerektiği de yönetmelikte yer alır. Yönetmeliğin temel avantajlarından biri de güvenlik uzmanı ve işveren arasında herhangi bir anlaşmazlık doğması sonucunda çözüm için temel bilgileri içermesinde yatar. Uzmanın genel olarak yönetmeliğin tüm kurallarına hâkim olması gerekir. Bunun yanı sıra işveren de kurallar hakkında bilgi sahibi olarak aksaklık çıkması durumunda bilinçli olarak hareket edebilir.


İş Güvenliği Hizmeti Zorunluluğu Nedir?


Çağın gereksinimlerine bağlı olarak iş ortamlarında güvenlik üst düzeyde olmalıdır. Hangi sektör olursa olsun çalışanlarının güvenlik hakları firmalar tarafından bir şekilde karşılanmalıdır. Nitekim İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu da bu çerçevede gerekliliğin yasal dayanıklılığını ortaya koyar. Güvenliği her daim üst düzeyde olması gerekirken kimi işverenler keyfi olarak kimi şartları yerine getirmek istemeyebilirler. Bu noktada kanuna başvurmak gerekir. Çünkü kanuna göre firmalar için çoğunlukla iş güvenliği hizmet zorunluluğu bulunur.


Zorunluluk durumu iki ölçüte göre belirlenir:


  • İş yerinde çalışan sayısının 50 kişiden fazla olması,

  • İş yerinde çalışan sayısının 50 kişiden az olması.


Kanun çerçevesinde 50 kişiden fazla kişiye çalışma olanağı sağlanıyorsa firmanın iş güvenliği hizmetinden yararlanması gerekir. Eğer firma işlem yapmaktan kaçınırsa bakanlık tarafından büyük çaplı yaptırımlara tabi tutulabilmektedir. Çalışan sayısının 50 kişiden az olması durumunda ise iş güvenliği hizmeti alma zorunluluğu bulunmaz. Geniş kapsamlı işlerde ihmal sonucu daha fazla güvenlik açığı çıktığı için işlem zorunludur. Kapsamı düşük işlemlerde güvenlik kontrolü sağlamak kısmen daha kolay olsa da yine de her halükârda hizmet almak faydalıdır, güvenliğin anahtarıdır. İş güvenliği hizmeti alma zorunluluğu kapsamında ortaya çıkan bir diğer zorunluluk ise uzmanların çalışma süreleridir.


İş yerinin özellikleri ve çalışan sayısına bağlı olarak güvenlik amacıyla yönetmeliğe göre süreler şu şekilde belirlenir:


  • Çalışanlar için az tehlike barındıran işletmeler ayda en az 12 saat uzman çalıştırmalıdır. Eğer 1000’den fazla çalışan iş yerinde bulunuyorsa bu süre iki katına çıkmaktadır.

  • Standart tehlike sınıfında bulunan işletmeler ayda en az 24 saat uzmana olanak tanımalıdır.

  • Çok tehlikeli sınıfta bulunan işletmelerse ayda en az 36 saat uzman çalıştırmalıdır.


Bu süre zorunluluğuna gerek uzmanlar gerekse işverenler uymalıdır. Uzmanlar mesai saatlerine özen gösterip uygun saatlerde işlemleri gerçekleştirmelidirler. İşverenler ise uzmanlara gerekli çalışma alanını açmalı ve mesai dışında işlem talep etmemelidir. Bu hususlara aykırı bir durum oluştuğunda iki taraf da gerekli mecralara başvurabilir.


İş Güvenliği Hizmeti Kimler Tarafından Verilebilir?


Güvenlik hizmeti verebilecek kurumlar yönetmelik çerçevesinde belirlenmiştir. Güvenli hizmeti verebilmek için gerekli eğitimleri almış olmak önemlidir. Bu alanda bilgisi olmayan ve tam teşekküllü işlem gerçekleştiremeyenler iş güvenliği hizmeti veremezler. Güvenlik uzmanı yetkinliğine sahip olmayan kişiler, işlem sırasında hata yapıp tersine daha fazla güvenlik açığına sebebiyet verebildikleri için işverenlerin yönetmelikte belirtilen uzmanlardan yana seçimde bulunmaları elzemdir.


Yönetmeliğe göre güvenlik hizmeti sağlayabilecek kişiler şu şekilde sıralanır:


  • OSGB güvenlik uzmanları,

  • İş yeri hekimleri,

  • Özel sertifikaya sahip güvenlik görevlileri.


Bu seçenekler arasında tercih yapıldığında İZ İSG güvenlik uzmanları şu hizmetleri yerine getirirler:


  • Çalışma ortamının güvenlik açısından denetlenmesi,

  • Riskleri yönetmeliğe uygun olarak belirlemek,

  • İş yerinde canlılar veya çevre için zararlı olabilecek malzemelerin tespitini gerçekleştirmek,

  • Çalışanların tümünü tehlikeden uzak tutmak,

  • Ortaya çıkan risklerle ilgili çalışanlara ve yöneticilere eğitim vermek,

  • Hekimlerle koordineli çalışarak güvenli deneyim iyileştirmek.


Özel sertifikalı güvenlik görevlileri de bu hizmetleri birebir yerine getirebilir. Bu noktada OSGB’nin avantajı istenilen zamanda talep edilerek uygun maliyette hizmet sağlamasıdır. Genellikle kaza sonra yapılabilecek işlemlerle ilgili çalışanlara eğitim vererek güvenlik uzmanının görevlerini destekleyebilir. Tüm bu hizmet çeşitliliği ve koordineli çalışmanın sonucunda iş güvenliği hizmet alımı temel önemi, modern bir çalışma ortamı için tam donanımlı koşulların oluşturulmasıdır.



Blog Yazıları

bottom of page