top of page
Yazarın fotoğrafıİZ İSG GRUP

ILO ve DİSK’ten sendika temsilcilerine yönelik Temel Çalışma Hakları eğitimi konusunda işbirliği

Eğitim, ILO Türkiye Ofisi tarafından yürütülen Temel Çalışma Hakları Projesi kapsamında gerçekleştirildi.

Eğitim, ILO Türkiye Ofisi tarafından yürütülen Temel Çalışma Hakları Projesi kapsamında gerçekleştirildi.


ANKARA (ILO Haber) – Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) işbirliğinde Konfederasyona bağlı sendikaların yöneticileri ve uzmanlarına “Temel Çalışma Hakları” konusunda eğitim verildi. 


ILO Türkiye Ofisi tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen “Sosyal Taraflar ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar Konusundaki Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında 7-8 Kasım 2024 tarihinde düzenlenen eğitim ile sendika temsilcilerinin temel çalışma ilkeleri ve hakları konusundaki bilgi ve farkındalıklarının geliştirilmesini hedeflendi. 


ILO Türkiye Direktörü Yasser Hassan’ın açılış konuşması ile başlayan programda Kıdemli Proje Koordinatörü Emre Dönmez proje hakkında bilgi verdi. 


Eğitim oturumlarında, “Temel Çalışma İlkeleri ve Hakları” ile “Temel Çalışma Hakları için Adalete Erişim” başlıkları altında Prof. Dr. Gaye Burcu Yıldız ILO Sözleşmelerinde temel çalışma ilkeleri ve hakları ve bu ilkeler bağlamında işlerin geleceği, değişen çalışma biçimlerinde kolektif haklar ve kırılgan gruplar konularını anlattı. Yıldız, “Adalete Erişim” kısmında ise ulusal hukuk sistemindeki düzenlemeler ile ulusal başvuru mekanizmalarını anlattı, TİHEK ve ILO denetim mekanizmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Banu Uçkan Hekimler, “Türkiye’de Örgütlenme Özgürlüğü ve Uygulamaları” başlığı altında Türkiye’de sendikacılığın görünümü, çalışanların sendikal algı ve bağlılıkları, olumsuz sendikal algının nedenlerini anlattı ve sendikaların yeniden canlandırılması konusuna değindi.


“Çalışma Hayatının Geleceği” konusunda DİSK’e bağlı DEV Maden-Sen Örgütlenme Uzmanı Burak Uyan İklim Krizi, Adil Geçiş ve İstihdam konularında, Birleşik Metal-İş Uluslararası İlişkiler Uzmanı Eyüp Özer ise “Teknolojinin İstihdama Etkiler ve Sendikalar” konusunda birer seminer verdi. 


Program ILO Türkiye Direktörü Yasser Hassan ve DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün katılımcılara sertifika takdimiyle son buldu.


Sendika temsilcileri özellikle ILO sözleşmeleri, temel çalışma hakları, çalışma hayatının geleceği, adil geçiş ve teknolojinin çalışma yaşamına etkileri konularında bilgi sahibi olduklarını ve görüş alışverişinde bulunduklarını ifade ederek eğitimden faydalandıklarını belirtti.


Eğitim, ILO Türkiye Ofisi tarafından yürütülen Temel Çalışma Hakları Projesi kapsamında gerçekleştirildi

Bu eğitimler, sosyal taraflar ve sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini güçlendirmeye yönelik olarak uygulanan Temel Çalışma Hakları Projesinin bir parçası olarak düzenleniyor. Proje süresince toplam 1.000 katılımcının eğitim programına katılması hedefleniyor. 


Proje Hakkında

Proje ile, ILO’nun Temel Sözleşmelerinde belirtilen temel çalışma ilkeri ve haklarının Türkiye’de güçlendirilmesine katkı sunulması hedefleniyor. Bu doğrultuda projenin çerçevesini, örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık hakkının etkin biçimde tanınması, zorla ya da zorunlu çalıştırmanın tüm biçimlerinin ortadan kaldırılması, çocuk işçiliğine etkin biçimde son verilmesi, istihdamda ve meslekte ayrımcılığın ortadan kaldırılması, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturulması başlıklarını kapsayan ILO Temel Sözleşmeleri çiziyor.


İşçi ve işveren örgütleri ile hak-temelli STK’ların kapasitelerini geliştirmelerine katkı sağlamayı amaçlayan proje Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından destekleniyor.

Proje kapsamında, hedef gruba yönelik bir ihtiyaç analizi çalışması yapılması, tematik araştırma raporlarının hazırlanması, bir elektronik kütüphane kurulması, hedef gruba yönelik eğitim programları ve atölyeler düzenlenmesi, ve hibe desteği imkanlarının sunulması gibi faaliyetler yer alıyor.





21 görüntüleme0 yorum
bottom of page