top of page

Küresel işgücü geliri payının azalması eşitsizlik üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor, SKA hedefleri yolunda gitmiyor

ILO

10 Eyl 2024

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre, emek ve sermaye geliri arasındaki uçurumun artması ve gençlerin iş piyasasında karşılaştığı zorluklar endişe verici.

CENEVRE (ILO Haberleri) - Yeni yayınlanan Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm raporunda: Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Eylül 2024 Güncellemesinde, işgücü geliri payının durgunlaşması ve gençlerin büyük bir kısmının istihdam, eğitim veya öğretim dışında kalması nedeniyle eşitsizlik üzerinde yukarı yönlü baskı olduğunu tespit etti. Rapor, 2030 son tarihi yaklaşırken temel Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) konusunda yavaş ilerleme kaydedildiğini gösteriyor.


Çalışma, toplam gelirin çalışanlar tarafından kazanılan kısmını temsil eden küresel işgücü geliri payının 2019'dan 2022'ye kadar yüzde 0,6 puan düştüğünü ve o zamandan beri yatay seyrettiğini ortaya koymaktadır - bu da uzun süredir devam eden düşüş eğilimini pekiştirmektedir. Eğer bu pay 2004 yılındaki seviyesinde kalsaydı, işgücü geliri sadece 2024 yılında 2,4 trilyon ABD doları daha fazla olacaktı.


Çalışma, COVID-19 salgınının bu düşüşün temel itici gücü olduğunu ve işgücü geliri payındaki azalmanın yaklaşık yüzde 40'ının 2020-2022 salgın yıllarında meydana geldiğini vurgulamaktadır. Kriz, özellikle sermaye gelirinin en zenginler arasında yoğunlaşmaya devam etmesi nedeniyle mevcut eşitsizlikleri daha da kötüleştirmiş ve ülkeler içinde ve arasında eşitsizliği azaltmayı amaçlayan SKA 10'a yönelik ilerlemeyi baltalamıştır.


Otomasyon da dahil olmak üzere teknolojik ilerlemeler bu eğilimde rol oynamıştır. Bu yenilikler üretkenliği ve çıktıyı artırırken, kanıtlar çalışanların elde edilen kazanımları adil bir şekilde paylaşmadığını göstermektedir. Rapor, teknolojik ilerlemenin faydalarının geniş çapta paylaşılmasını sağlayacak kapsamlı politikalar olmaksızın, yapay zekâ alanındaki son gelişmelerin eşitsizliği derinleştirebileceği ve SKA'lere ulaşılmasını riske atabileceği uyarısında bulunmaktadır.


"Ülkeler işgücü gelir payının azalması riskine karşı harekete geçmelidir. Kapsayıcı büyümeyi sağlamak ve herkes için sürdürülebilir kalkınmaya giden yolu inşa etmek için örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve etkin çalışma idaresi de dâhil olmak üzere ekonomik faydaların adil dağılımını teşvik eden politikalara ihtiyacımız var" dedi.


ILO'nun kısa süre önce yayınladığı Gençler için Küresel İstihdam Eğilimleri (GET Youth) çalışmasına dayanan bu çalışma, istihdam, eğitim ve öğretim dışında kalan gençlerin büyük payını da sürekli bir endişe alanı olarak tanımlamaktadır. GET Youth'un gösterdiği üzere, istihdamda, eğitimde veya öğretimde yer almayan gençlerin (NEET) küresel oranı 2015'teki yüzde 21,3'ten 2024'te yüzde 20,4'e sadece mütevazı bir düşüş kaydetmiştir ve önümüzdeki iki yıl boyunca sabit kalacağı tahmin edilmektedir. 2024'te yüzde 28,2'ye ulaşacak olan kadın NEET oranı, genç erkeklerin oranının iki katından fazladır ve SKA 8'i tehlikeye atmaktadır.

Kaynak:

Blog Yazıları

bottom of page