top of page

İş kazalarında korkutan “İnsan hatası” rakamı!

İSG

13 Eyl 2024

23. Uluslararası Kömür Kongresi'nde, "Mekanize Ayak Yöntemi ile Kömür Üretimi Yapan Yeraltı Kömür İşletmesinde İş Kazalarının İncelenmesi ve İş Güvenliği Uygulamaları" konulu bir sunum gerçekleştirildi.

Dr. Bahtiyar Ünver ve Dr. Erdoğan Kaymakçı'nın başkanlık yaptığı oturumda, Maden Mühendisi Halil İbrahim Durna, iş kazalarının nedenlerini ve alınabilecek önlemleri anlattı. Durna, yapılan araştırmaların sonuçlarına dayanarak, iş kazalarının %98'inin insan hatasından kaynaklandığını ve gerekli önlemler alındığında bu kazaların önlenebileceğini vurguladı.


Durna, iş kazalarının önlenebilir olmasında çalışanların tehlikenin farkında olmasının çok önemli olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Araştırmalara göre, iş kazalarının %98’i insan hatasından kaynaklanıyor. Bu hatalar genellikle güvensiz davranışlar ve güvenlik önlemlerinin ihmal edilmesiyle ilgili. Geriye kalan %2’lik kısmı ise engellenemez kazalar olarak değerlendiriliyor. Bazı kişiler bu görüşe katılmasa da biz, iş kazalarının çoğunluğunun insan hatasından kaynaklandığını ve alınacak önlemlerle bu kazaların önlenebileceğini savunuyoruz.


Eğer çalışma ortamında gerekli takip ve önlemler alınmazsa, zamanla daha büyük iş kazaları, hatta ölümler ya da uzuv kayıpları gibi trajik sonuçlarla karşılaşabiliriz.


Önlem almakla birlikte, çalışanların tecrübe kazanması ve tehlikenin farkına varması iş güvenliğini sağlama konusunda süreci oldukça kolaylaştırıyor."



Kaynak:

Blog Yazıları

bottom of page