top of page

İşçi de işveren de umursamıyor!

İSG

9 Eyl 2024

Son dönemde artan iş kazalarıyla ilgili uzmanlar Türkiye’de yeterince denetim ve caydırıcılığın olmamasını eleştirirken, bu konuda hem işçinin hem de işverenin hatalarının olduğunu belirtiyor

İş kazaları her zaman vardı. Sadece son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte haberler daha hızlı yayılmaya başladı. Bu bağlamda son günlerde ülkede ve  Konya’da inşaat işçilerinin hayatlarını kaybettiğine dair çok fazla haber okuyoruz. Duyulan istatistiklere göre Türkiye’de her gün 6 işçi, iş güvenliğini almadığı veya iş güvenliği olmadığı için hayatını kaybediyor. İnsanlar evinden ekmek parası kazanmak için çıkıyor ama evine geri dönemeyebiliyor. Uzmanlar ise bu hatanın iki tarafın sorumluluğunda olduğunun altını çizerken Türkiye’de maalesef iş güvenliği konusunun yeterince oturtulmadığını söylüyor.


İŞ GÜVENLİĞİ BİR KÜLTÜRDÜR, BU KÜLTÜR ÜLKEMİZDE YOK!


Hayatını kaybeden işçiler noktasında olayı her iki taraftan da değerlendiren uzmanlar, işveren çalışana güvenlik için ekipmanlar sağlasa da karşı tarafın bunu kullanmak istemeyebildiğine veya para kaygısından dolayı bazı işverenlerin çalışma ortamında güvenliği sağlamadığına dikkat çekiyor. Günümüzde maalesef, inşaatta çalışan işçilerin bazıları ‘ben çocuk muyum’ diyerek kasket bile takmıyor. Türkiye’de ve Konya’da iş güvenliği noktasında her açıdan denetleme, uyarı ve caydırıcılığın olmaması da dikkatlerden kaçmıyor. Konyalı işçiler ya ihmalden ya da boşvermişlikten dolayı canlarından olabiliyor. Uzmanlar, iş güvenliğinin bir kültür olduğunu ifade ederek bu kültürün ülkede oturtulamadığından yakınıyor.



MALİYETTEN KAÇARKEN CANDAN EDİYORLAR!


Bazı işverenler, çalışma ortamının güvenliği için alınacak malzemelerin pahalılığından dolayı elini cebine koymuyor. Bunun sonucunda ise işçiler hayatını kaybediyor. Ama bazı çalışanlar iş yapma hızı yavaşlayacak veya sıkılacak diye güvenliğini sağlayacak ekipmanları kullanmaktan kaçınıyor. Bu da hayatlarına mâl oluyor. Yurt dışında ise iş güvenliği sağlanmayan işçiler istifa ediyor ve başka güvenli bir işte çalışmak istiyor. Türkiye’de böyle bir şeyin mümkün olmadığını dile getiren uzmanlar, işçilerin kendi güvenliklerini istemeleri gerektiğini vurguluyor. Bunun yanında eğer işçi güvenlik önlemlerine uymadığı takdirde işsiz kalacağını bilirse kendi güvenliğini mecbur alacağına da dikkat çeken iş güvenliği uzmanları, aslında bir türlü yerine getirilmeyen çözümün çok kolay olduğunu ifade etti.


TÜRKİYE’DE CAYDIRICI CEZA YOK!


Yabancı bir firmanın, her güvenlik önlemi alınmadığında 50-100 dolar ceza yazdığını açıklayan uzmanlar, Türkiye’de böyle bir caydırıcılığın olmadığını söylüyor. Caydırıcı ceza, gerekli denetimler ve yerine getirilmesi gereken sorumlulukların eksikliğinden dolayı işçiler hayatını kaybediyor. Bunun sonucunda aileye maddi destek sağlansa da hiçbir para sağlığı ve insan hayatını geri getirmiyor.



Kaynak:

Blog Yazıları

bottom of page