top of page

Covid'in beyin üzerindeki korkunç etkisi ortaya çıktı

Sağlık

10 Eyl 2024

COVID etkisini azaltmış olsa da hayatımızda yarattığı olumsuzluklar sürüyor. Yeni bir araştırmaya göre COVID-19 pandemisindeki kapanmalar genç beyinleri erken yaşlandırdı, beyni inceltti.

Washington Üniversitesi tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, COVID-19 pandemisinin gençlerin, özellikle de genç kızların beyinlerini erken yaşlandırmış olabileceğini ortaya koydu.


Euronews'in haberine göre COVID-19 pandemisi sırasında birçok insan evde kalma emirleri ve sınırlı sosyal etkileşimler nedeniyle günlük yaşamlarında ve rutinlerinde aksamalar yaşadı ve bunun özellikle gençlerin refahını etkilediği görüldü.


Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma, COVID-19 pandemisinin ergenlerin beyin gelişiminde olağan dışı değişikliklere yol açarak beyin olgunlaşmasını hızlandırmış olabileceğini gösterdi.


Çalışmanın başyazarı ve Washington Üniversitesi Öğrenme ve Beyin Bilimleri Enstitüsü'nde araştırmacı bilim insanı olan Neva Corrigan Euronews Health'e yaptığı açıklamada, "COVID-19 sonrası verilerimizde kortikal kalınlığın COVID-19 öncesi modellerden beklenenden çok daha düşük olduğunu görünce gerçekten şaşırdık ve bu düşük kalınlığın kadınlarda erkeklere göre daha belirgin ve beyinde çok daha fazla bölgede olduğunu gördük" dedi.


BEYİNLERİ ERKEN İNCELDİ

Araştırmacılar ilk olarak 2018 yılında, yaşları dokuz ila 17 arasında değişen 160 katılımcının yer aldığı çalışmanın parçası olarak gençlerdeki normal beyin değişikliklerini izlemeyi amaçladı. Ancak pandemi nedeniyle takip testleri 2021 yılına kadar ertelendi ve araştırmacılar bunun yerine odaklarını pandeminin beyin gelişimini nasıl etkilemiş olabileceğine kaydırdılar.


Araştırmacılar, beynin dış tabakası olan serebral korteksin zaman içinde ne kadar inceldiğine bakarak beyin olgunlaşmasını ölçtüler. Bulgular, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.

Katılımcıların yüzde 80'inin yeni taramalarını pandemi öncesi verilerle karşılaştıran araştırmacılar, ergenlerin beyinlerinin özellikle kızlarda beklenenden daha hızlı inceldiğini tespit etti. Bu incelme gençlerde bile yaşla birlikte doğal olarak gerçekleşirken, kızların beyin gelişimi ortalama 4,2 yıl hızlanırken, erkeklerde bu süre 1,4 yıl oldu.


Corrigan, "Serebral korteks normal bir yaşlanma süreci olarak incelir ve bu ergenlik döneminde gerçekleşir. Ancak COVID-19 sonrası zaman çizelgesindeki serebral korteksin kalınlığı, o zaman noktalarındaki yaşları için normal olandan çok daha düşüktü" dedi.



Kaynak:

Blog Yazıları

bottom of page