top of page

Göz Raporu Nasıl Alınır?



İş için göz muayenesi raporu, kanunlar nezdinde işletmelerin çalışanlarını işe alabilmesi için gerekli görülen bir rapor kapsamı içerisinde yer almaktadır. Tehlikeli ve çok tehlikeli kulvarda bulunan işletmelerde çalışan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan birisi de iş için göz raporu geçerlilik süresidir. “İş için göz muayene raporu nereden alınır?” sorusunun yanıtı olarak, Sağlık Bakanlığınca yetki verilen sağlık kuruluşlarından alınabilir, diyebiliriz.


Genellikle işyeri hekimlerinin vermekte olduğu işe giriş sağlık raporunun geçerlilik süreleri 1 yıl olup, 1 yılın sonunda yenilenmesi gerekli görülen işe giriş sağlık raporları farklı sınıflara da ayrılmaktadır. Buna ek olarak işyeri dahilinde tehlikeli sınıflara göre de iş yeri sağlık raporu farklı alt sınıflara ayrılmaktadır. İşyeri hekimleri tarafınca çalışan kişilere verilmiş ve çok tehlikeli sınıf grubunda yer almış göz raporu geçerlilik süresi 1 yıldır. Fakat tehlikeli sınıf grubunda yer alan işyerleri için bu süre zarfı 3 yılı bulmaktadır.


İşe giriş sağlık raporlarının kanunlar nezdinde yine işletmeler tarafından mutlaka önem verilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Buna göre, işe giriş göz sağlık raporu geçerlilik süre zarfı ele alındığı zaman, kişilerin sağlık raporlarının sürelerinin bitiminden sonra tekrardan sağlık raporu almalarında fayda vardır. Diğer türlü kanunların uygun görmüş olduğu kurallara aykırı bir durum söz konusu olması durumunda denetlemede çalışan ve işyeri sahipleri böyle bir durumdan dolayı ceza alabilmektedir. Peki göz raporu nasıl alınır?

  • Bu raporun alınabilmesi için öncelikle kişinin Sağlık Bakanlığı tarafınca yetki verilmiş bir hastaneye başvurması gerekmektedir. Başvuruda bulunduktan sonra ise muayene süreçlerinden geçmelidir. Sonrasında ise muayene sonuçları sağlık kurullarında değerlendirilerek göz muayenesi raporu sonuçlarına göre bir liste verilmektedir.



İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında olan işverenler, işyerlerinde çalışmış olan kişilerin çalışma ortamlarında maruz kalabileceği herhangi bir olası sağlık riskini gözetime tabi tutmaları büyük bir önem arz etmektedir. Bu nedenle çalışanların, işe girmiş oldukları ilk vakit, iş değişimleri olduğu esnada sağlık sebepleriyle uzaklaştırılmalarının akabinde işverenin talep etmesi esnasında sağlık raporunu alması gerekmektedir. İşe giriş göz raporu ile çalışanların başlayacakları işe uygunluklarının tespit edilmesi sayesinde tüm olası risklerin ele alınma süreci başlamaktadır. Tehlikeli veya çok tehlikeli sınıf grubunda yer alan işlerde çalışmak isteyen kişiler, yapacakları herhangi bir işe uygun olduklarını gösterir raporu (Göz raporu) almak mecburiyetindedir. İşe yeni girecek olan personeller için ise işyeri hekimleri tarafından talep edilecek olan sağlık tahlillerinin uygulanmasının ardından çıkacak olan sonuçlar, işyeri hekimi tarafından yapılacak fiziki muayene sonrasında raporlarının oluşturulma sürecini başlatacaktır. Sağlık tahlillerinin ise ne gibi durumlarda yapılabileceğini işyeri hekimlerinin isteğine göre değişkenlik arz ettiğini belirtmek gerekmektedir. İşe giriş sağlık raporu göz testi ve tahliller konusunda iletişim kısımlarında yer alan numaralar üzerinden İZ İSG ' yi arayabilirsiniz. Merkez içerisinde işyeri hekimleri her gün hizmet vermekte olup, göz sağlık raporu listesini gün içinde kolaylıkla teslim alabilme şansına sahipsiniz. Laboratuvarlar içerisinde çalışanlar için önem arz eden göz raporu örneği testlerinin büyük bir bölümü yapılmaktadır.


Göz Raporu Nereden Alınır?


Göz raporu nereden alınır? Bir işletmeye yapılmış olan iş başvuruları neticesinde işletme tarafınca istenmiş olan belgeler arasında yer alan işe giriş sağlık raporu için kişiler araştırma dahi yapabilmektedir. Bu doğrultuda, “işe giriş göz raporu nereden alınır?” diye soran kişilere verilecek yanıt, sağlık raporlarının alınabilmesi için öncelikle aile hekimlerine gidilmesi gerektiğidir. İlgili sağlık ocaklarında sağlık taramasının yaptırılması sonrası işe giriş sağlık raporu sonuçları işletmeye teslim edilmektedir. Buna ek olarak, göz raporu sorgulama kapsamında işe giriş sağlık raporlarında yer alan tüm bilgilerin tam ve eksiksiz olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.


Bilhassa tehlikeli ve çok tehlikeli alt gruplara ayrılan iş sınıflarına özgü çıkarılan işe giriş sağlık raporları, istenilen süre zarfında talep edilerek işletmelere sunulmaktadır. İşi yapma esnasında herhangi bir sorun veya engelle karşılaşılmadığına dair sağlık tarama sonuçlarına ulaşmış kişilerin bu tür belgeleri işletmelere verilmesi öngörülmektedir. İşletmeler tarafından incelenen bu belgeler sonucunda ise kişinin herhangi bir işe alınıp alınamayacağı da böylece karar verilmektedir.


“Göz sağlık raporu nereden alınır?” sorusundan sonra bir başka merak edilen soru ise sağlık raporlarının içerisinde ne tür tetkiklerin olduğudur. Tüm işe girişler için istenmiş olan sağlık raporlarında, başta göz raporu almak üzere kan ve idrar tahlili, işitme testi, akciğer filmi, EKG, solunum fonksiyon testi ve portör tetkikleri gibi tetkik türleri istenmektedir. Geniş kapsamlı bir rapor oluşumu esnasında herhangi sorun yaşanmaması adına istenildiği gibi insan hayatına verilen önemi de vurgulamaktadır.


İZ İSG Neden Tercih Edilmelidir?


Pek çok iş yeri gün içerisinde birden fazla farklı aktivitelerin gerçekleştirilmiş olduğu dinamik yerler vasfındadır. Bir de bu sürece fazla etkileşimlerin yaşanmış olduğu mecralar eklenirse tüm ihtimalleri gözden geçirmek gerekmektedir. Bu tür olası ihtimaller arasında, sonu hüsrana uğrayan iş kazalarının da olması mümkündür. İşte bu tarz olumsuz vakaların önüne geçebilmek adına işyerlerinde sağlık ve güvenlik önlemlerinin arttırılması gerekmektedir. Bilindiği üzere iş akışlarının, sağlıklı bir biçimde ilerleyebilmesi ve verimli çalışma ortamlarının oluşturulabilmesi büyük bir önem arz etmektedir. Bu tür faaliyetler, ortak sağlık ve güvenlik birimi (İSG) adı verilen birim tarafından gerçekleştirilmektedir.


Peki neden İZ İSG?


  • İZ İSG iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda oldukça tecrübeli olduğunu belirtmek gerekmektedir. Bu kapsamda oluşturulmuş olan sistemlerin iyileştirilmesi bakımından OSGB, iş güvenliği kültürünün de sürekli olarak geliştirilmesine aracılık etmektedir.

  • Ayrıca iş güvenliği alanlarında gerek yurt içi gerekse yurt dışı çalışmalar düzenlemiş kuruluşlar, OSGB rehberi dahilinde bu kriterlerden söz etmektedir.

  • Çalışanların kendi psikolojik ve fizyolojik sağlıklarını ön plana almaları doğaldır. Bu bakımdan hem etik hem hukuksal sebepler dışında, piyasanın kendi içerisindeki doğal dinamikleri de göz önüne alarak iş sağlığı ve güvenliği gibi konuları işverenlere ve çalışanlara benimsetmektedir.

  • İSG olarak kısaltılan ‘ İZ İSG, çalışmış olduğu kuruluşlarda, gerek kurumsal gerekse bireysel sorumlulukların altını özenle çizmektedir.




Blog Yazıları

bottom of page