Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından son yıllarda paylaşılan Sayıştay Denetim Raporu bilgilere göre Döner Sermaye İşletmesi (İSG DSİ), mali tablolarını açıkladı.
#Çalışma ve #Sosyal #Güvenlik #Bakanlığı’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından son yıllarda paylaşılan Sayıştay Denetim Raporu bilgilere göre Döner Sermaye İşletmesi (İSG DSİ), mali tablolarını açıkladı.
#İş #Sağlığı ve #Güvenliği Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi (İSG DSİ), 2023 yılında 12.177.574,37 TL kar açıklayarak yılın en karlı müdürlüklerinden biri oldu. Ancak bu başarıya rağmen, İSG sektöründe beklenen faaliyetlerin gerçekleşmediği, yürütülen etkinliklerin büyük kısmının ÇASGEM tarafından organize edildiği belirtildi. Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne uygun olarak yürütülen mali işlemler neticesinde, işletme yılı 12.177.574,37 TL karla kapattı.
İSG Döner Sermaye İşletmesi, 2023’te 72,3 milyon TL gelir elde ederken, toplam giderleri 60,1 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu tabloya göre, İSG Genel Müdürlüğü 2023 yılında 12,1 milyon TL kar elde etti.
#İSG #DSİ, #2023 yılında 71 milyonun üzerinde gelir elde etti
Gelir tarafında ise İSG DSİ, 83.940.000 TL olarak tahmin edilen 2023 gelir bütçesine karşılık, 71.029.397,11 TL gelir elde etti. “Bu gelirler içinde en büyük pay da yetki belgesi ve izni verme gelirlerine aittir.” Gelirlerin bir kısmı mal ve hizmet satışlarından sağlanırken, diğer gelir kalemleri de işletmenin karlılığını olumlu etkiledi. Gelir bütçesi ise 83.940.000 TL olarak tahmin edilirken, gerçekleşen gelir 71.029.397,11 TL oldu. Mal ve hizmet gelirleri, İSG DSİ’nin karlılığında önemli rol oynadı. Ancak, bu gelirlerin İSG sektörüne yönelik anlamlı faaliyetlere dönüşmediği eleştirileri gündemde.
51 milyonun üzerinde gider gerçekleşti ama sektör zayıf kaldı!
Geçtiğimiz 2023 yılında ve 2024 yılında kamuoyunda Çalışma Bakanlığı’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün sektöre dair yapılan hizmetlerde zayıf kaldığı, gelirlerin oldukça yüksek olmasına rağmen yapılan hizmetlerin de büyük bir bölümünün (AB) Avrupa Birliği tarafından organize edildiği, yapılan hizmetlerde ise 12 milyon TL’nin üzerinde gelir elde eden İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü bu faaliyetlerde İSG adına herhangi bir harcama yapmadığı belirtildi.
“İSG Genel Müdürlüğü’nde kâr katlanıyor ama ölümlü iş kazaları da katlanıyor”
Konu ile ilgili olarak İSG Haber’e açıklamalarda bulunan Tüm İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumları ve Profesyonelleri Derneği (TİGEP) Başkanı Muhammed Fatih Tüten, “İSG Genel Müdürlüğü’nde kâr katlanıyor ama ölümlü iş kazaları da katlanıyor” dedi.
Sektöre dair harcama yapılmıyor ama meslek hastalıkları ve ölümlü iş kazaları artıyor!
Açıklamasının devamında Başkan Tüten, “Son dönemlerde bu işin en kârlısı İSG Genel Müdürlüğü oldu” dedi. Tüten, “İSG Genel Müdürlüğü, ciddi harcamalar gerçekleştiriyor ama sektöre dair herhangi bir sempozyum, çalıştay, tanıtım veya konferans düzenlemiyor. Yapılan giderler sektör için gerçekleşmiyor. İSG’ye dair uzun yıllardır faaliyetler düzenlenmiyor. Bunun üzerine ise ülkemizde meslek hastalıkları ve ölümlü iş kazaları da sürekli artış gösteriyor” şeklinde konuştu.
İSG DSİ’nin toplam gider bütçesi 83.940.000 TL olarak belirlenmişti. İSG sektörüne dair herhangi bir çalışma yapılmamasına rağmen gider gerçekleşmesi ise 51.824.263,12 TL olarak kaydedildi. Giderlerde en büyük payı personel giderleri, sosyal güvenlik primleri ve mal-hizmet alımlarından oluşan harcamalar, bütçenin en önemli kalemlerini oluşturdu.