Felsefe Öğretmeni
- iz
- 10 Şub
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 11 Şub

Felsefe Öğretmeni Nedir?, Nasıl Olunur?
Felsefe öğretmeni, öğrencilere felsefi okuryazarlık kazandırmayı hedefleyen kişidir.
Felsefe Öğretmeni Ne İş Yapar?
Eğitim kurumlarında çalışan felsefe öğretmenleri, öğrencilere felsefe dersinin müfredatına uygun eğitim verir. Bu kapsamda haftalık programla belirlenen felsefe derslerinin öğretmenliğini yapar. Görev yaptığı eğitim kurumunda öğrencilere felsefe, sosyoloji ve mantık derslerinin eğitimini vermekten sorumludur. Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun olarak dersin nasıl işleneceğini belirler. Öğrencilerin derse devamlılığını kontrol eder. Öğrencilerin yaş grubuna ve bilgi düzeyine göre haftalık ve aylık olarak ortak bir çalışma planı hazırlar.
Tam olarak “felsefe öğretmeni ne demek?” diye merak ediyorsanız: Öğrencileri felsefenin düşünme sisteminin bağımsız sorgulama teknikleri hakkında gelişmeye teşvik eder. Felsefi akıl yürütme becerisininin önemini ve sağladığı kazanımları anlatır. Öğrencilerin derse aktif olarak katılımını destekler. Öğrencilerin felsefeyi gündelik hayatla ilişkilendirmesine katkı sağlar. Felsefenin diğer bilimlerle olan ilişkisi hakkında bilgi aktarır. Öğrencilerinin başarılarını değerlendirmek amacıyla sözlü ve yazılı sınavlar uygular. Öğrencilere verdiği proje görevi ve ödevlerle öğrencilerin dersle ilgili gelişimini takip eder. Öğrencilerin dersteki başarı durumu hakkında velilere bilgi verir.
Felsefe Öğretmeni Nasıl Olunur?
Üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlı Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümünden mezun olan kişiler, felsefe öğretmeni olabilir. Felsefe Öğretmeni unvanına sahip olmak için gereken eğitim süresi, 4 yıllık lisans programını kapsar. Ülkemizde Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümü olan farklı üniversiteler mevcuttur. Felsefe öğretmeni nerede çalışır? Eğitim fakültesinden mezun olduktan sonra devlet okulunda öğretmenlik yapmak isteyen felsefe öğretmenlerinin Kamu Personeli Seçme Sınavına girmeleri gerekir. Bu sınavda yeterli puanı alan felsefe öğretmenleri, atanarak devlet okullarında öğretmen olarak çalışabilir. Bunun haricinde üniversitelerin felsefe bölümünden mezun olan öğrenciler de pedagojik formasyon alarak veya ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programını tamamlayarak felsefe öğretmeni olabilme imkanına sahip olabilirler.
Felsefe Öğretmeni Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği yetkinlikler dışında bir felsefe öğretmenin taşıması gereken özelliklerin başında bilgiyi sevmek gelir. Felsefe öğretmeni olmak isteyen kişilerin kavramları araştırmaya meraklı ve düşünüp sorgulayan, üretken bireyler olması gerekir. Felsefe öğretmenleri, felsefik olarak fikir üreten filozofların yaklaşımlarını anlamaya isteklidir. Sanata ve mantığa ilgili, eleştirel düşünce yapısına sahip olmak felsefe öğretmeninde bulunması beklenen özelliklerdir.
Felsefe Öğretmeni Çalışma Koşulları Nasıldır?
Felsefe öğretmenleri, devlet okullarında veya özel eğitim kurumlarında ders verebilir. Bunun haricinde etüt ve kurs merkezlerinde felsefe grubuna dahil olan mantık ve sosyoloji derslerinde öğretmenlik görevi yapabilir.