top of page

Dünya Sağlık Örgütü, bu şekilde çay içmenin kansere yol açtığını duyurdu


      Çay, en çok tercih edilen sıcak içecekler arasında yer alıyor. Birçok kişinin favorisi olan çay, lezzetli bir içecek olmasının yanı sıra ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. Çay, doğru bir şekilde tüketilmediğinde hayati öneme sahip sorunlara yol açabilir.    Çay, farklı bitkilerin yaprakları, çiçekleri, kökleri, tohumları veya kabukları kaynatılarak elde edilen bir içecek türüdür.    Türkiye'de genellikle siyah çay tercih edilir. Çay, günün her saatinde keyifle içilen bir içecektir.    Ancak çayı doğru şekilde tüketmemek ciddi hastalık riskini artırabilir. Özellikle yanlış sıcaklıkta içilen çayın gırtlak ve yemek borusu gibi hassas bölgelerde kansere neden olabileceği belirlenmiştir.    Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2016'da yayımladığı bir raporda, 70 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda tüketilen içeceklerin kanserojen olabileceğini belirtti.    Özellikle İran ve Çin gibi sıcak çay tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde yapılan çalışmalar, bu alışkanlığın yemek borusunda kansere yol açabilecek hücresel hasar riskini artırdığını göstermektedir.    2019'da yayımlanan bir araştırmaya göre, günde 700 ml'den fazla ve 60 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda çay tüketen bireylerde yemek borusu kanseri riskinin önemli ölçüde arttığı görülmüştür.    Bunun nedeni, yüksek sıcaklığın yemek borusundaki hücrelerde tekrarlayan hasara yol açarak uzun vadede kanserli hücrelerin oluşma olasılığını artırmasıdır.  Hafif soğumuş olsa bile, aşırı sıcak çayın zamanla kansere neden olabileceğini belirten uzmanlar, bu riskleri önlemek için çayın 60 dereceye kadar soğumasını beklemek gerektiğini vurgulamaktadır.    ÇAY NASIL İÇİLMELİDİR?  Siyah çayın sevildiği bilinmektedir. Ancak siyah çay veya diğer bitki çayları tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Sağlık için çayın mutlaka şekersiz olmasına dikkat edilmelidir. Sağlık riski oluşturmaması için 5-8 dakika demlenmiş ve açık bir çay tüketilmelidir.    Bitki çaylarının demlenme süreci farklıdır. Kaynamış su yerine kaynatılmış ve 80 dereceye kadar soğutulmuş su bitki çayına eklenmeli ve 3-4 dakika bekletilmelidir. Tüm faydalarından yararlanmak için bu şekilde demlenmelidir. Günde 5 fincana kadar siyah çay ve 3 fincana kadar bitki çayı içilebilir.    Bu makale yalnızca genel bilgi amaçlıdır ve doktor tavsiyesi yerine geçmemelidir.

Çay, en çok tercih edilen sıcak içecekler arasında yer alıyor. Birçok kişinin favorisi olan çay, lezzetli bir içecek olmasının yanı sıra ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. Çay, doğru bir şekilde tüketilmediğinde hayati öneme sahip sorunlara yol açabilir.


Çay, farklı bitkilerin yaprakları, çiçekleri, kökleri, tohumları veya kabukları kaynatılarak elde edilen bir içecek türüdür.


Türkiye'de genellikle siyah çay tercih edilir. Çay, günün her saatinde keyifle içilen bir içecektir.


Ancak çayı doğru şekilde tüketmemek ciddi hastalık riskini artırabilir. Özellikle yanlış sıcaklıkta içilen çayın gırtlak ve yemek borusu gibi hassas bölgelerde kansere neden olabileceği belirlenmiştir.


Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2016'da yayımladığı bir raporda, 70 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda tüketilen içeceklerin kanserojen olabileceğini belirtti.


Özellikle İran ve Çin gibi sıcak çay tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde yapılan çalışmalar, bu alışkanlığın yemek borusunda kansere yol açabilecek hücresel hasar riskini artırdığını göstermektedir.


2019'da yayımlanan bir araştırmaya göre, günde 700 ml'den fazla ve 60 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda çay tüketen bireylerde yemek borusu kanseri riskinin önemli ölçüde arttığı görülmüştür.


Bunun nedeni, yüksek sıcaklığın yemek borusundaki hücrelerde tekrarlayan hasara yol açarak uzun vadede kanserli hücrelerin oluşma olasılığını artırmasıdır.

Hafif soğumuş olsa bile, aşırı sıcak çayın zamanla kansere neden olabileceğini belirten uzmanlar, bu riskleri önlemek için çayın 60 dereceye kadar soğumasını beklemek gerektiğini vurgulamaktadır.


ÇAY NASIL İÇİLMELİDİR?

Siyah çayın sevildiği bilinmektedir. Ancak siyah çay veya diğer bitki çayları tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Sağlık için çayın mutlaka şekersiz olmasına dikkat edilmelidir. Sağlık riski oluşturmaması için 5-8 dakika demlenmiş ve açık bir çay tüketilmelidir.


Bitki çaylarının demlenme süreci farklıdır. Kaynamış su yerine kaynatılmış ve 80 dereceye kadar soğutulmuş su bitki çayına eklenmeli ve 3-4 dakika bekletilmelidir. Tüm faydalarından yararlanmak için bu şekilde demlenmelidir. Günde 5 fincana kadar siyah çay ve 3 fincana kadar bitki çayı içilebilir.


Bu makale yalnızca genel bilgi amaçlıdır ve doktor tavsiyesi yerine geçmemelidir.

12 görüntüleme0 yorum
bottom of page