top of page

Diğer Sağlık Personeli Çalıştırma Zorunluluğu




İş güvenliği yasalarının ülkemizde daha net uygulanabilir hale gelmesi, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşması sayesinde iş yerleri daha titiz davranmaya yönelmiştir. İşyerlerinde diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu getirilmiştir. Bu durum işçilerin sağlığı ve güvenliği, üretimin de aksamadan devam edebilmesi için çok büyük önem arz etmektedir. Ancak işyerlerinde görevli olarak çalışan bir tam zamanlı işyeri hekimi varsa diğer sağlık personeli çalıştırmak ile zorunlu tutulmuyor. Ancak tehlikeli işyeri statüsünde olan işletmeler için yarı zamanlı hekimlerin yanında, diğer sağlık personeli görevlendirmesi yapılmaktadır. İşçi sayıları fazla olan işletmeler daha sağlık ile ilgili daha iyi hizmet verilebilmesi için, ekstra diğer sağlık personeli görevlendirmesi yapmaktadır. İşletmelerin iş güvenliği sağlanmasında sağlık personeli en ön sıralarda yer alır. Bu sebepten ötürü işletmeler her zaman bu imkânı çalışanlarına sunmakla yükümlüdür. Hem işyerlerinin denetimleri ve işlerin aksamadan devam edilebilmesini sağlar. Yasalar da yaptırımı da mevcut olan bu durum, işletmelerin zorunlu olarak da sağlık hizmetlerini sağlaması için önemli bir rolü bulunmaktadır.




Diğer sağlık personeli olarak görev yapacak kişilerin öncelikle gerekli sertifika ve belgelere sahip olması gerekir. Bakanlık tarafından yapılan sağlık personeli eğitim ve sınavlarında başarı gösterip, sonrasında ise sertifikaya sahip olması gerekir. Aynı zamanda bu eğitim ve sınavlara katılabilmek için iş sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinde yüksek lisans yapmış olması, Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde 5 yıl hizmet vermiş olması gibi diğer şartlar da mevcuttur. Diğer sağlık personeli olarak çalışacak kişilerin belirli görevleri bulunmaktadır.


Bunları maddeler halinde sıralaması şu şekilde yapılır;


  • Çalıştığı işletmenin, iş sağlığı ve güvenliğinin planlaması, değerlendirilmesi, izlenmesi ve yönlendirilmesinin yapılmasında işyeri hekimi ile birlikte verileri toplayıp kayıt altına alınmasını sağlamak.

  • Çalışanların sağlık bilgileri, işe giriş muayene formlarının kayıt altına alınmasını sağlamak.

  • Periyodik muayene zamanı gelen çalışanları iş yeri hekimine bildirip, kontrollerin yapılmasını sağlamak.

  • Özel sağlık hizmeti alması gereken grupların tespitini yapmak ve iş yeri hekimi ile kontrollerin yapılmasına destek vermek.

  • İlk yardım hizmetleri ve eğitimleri ile ilgili işyeri hekimiyle birlikte bilgilerin düzenlenmesi, uygulamaların yapılmasını sağlamak.

  • Çalışan işçilere temel sağlık eğitimlerinin verilmesine destek vermek.

  • İş yeri hijyen kontrollerinin yapılması, aksi bir durumda iş yeri hekimine bilgi verip eksikliğin giderilmesinin sağlanması.

  • İş yeri hekiminin vermiş olduğu iş sağlığı ve güvenliği komutlarımı eksiksiz yerine getirmek.

  • Çalışan temsilcileri ile sürekli koordineli bir halde çalışmak, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirler ile alakalı bilgilendirme yapmak gibi destekleyici birçok görevleri mevcuttur. Diğer sağlık personeli bulunduğu yerde yaşanabilecek kaza ve olumsuzluklara karşı hızlı, pratik hareket edilebilmesini sağlar. Yaşanabilecek bu durumlarda zarar en asgari düzeye indirilir.



Diğer sağlık personeli, iş yerlerinin her alanında iş sağlığı ve güvenliği konusunda inceleme yapar, araştırmalar yapar, ihtiyaç duyarsa belge temin eder ve çalışanlarla görüşüp aksayan durumlar hakkında bilgi alır. Bu konuda hakkında gerekli bilgilendirme ve tavsiyeleri de iş yeri hekimine ve işletme sahibine verebilir. Görev ve sorumluluğu altında bulunan konular ile ilgili işyeri hekiminin bilgisi doğrultusunda, gerekli kurum ve kuruluşlarca iş yerinin iç düzenlemeleri hakkında iyileştirmeler yapılmasını sağlar. Bu yükümlülüklerini üst amir sıfatı ile iş yeri hekimi ile birlikte ya da onun izni ile gerçekleştirir. Yetkileri olduğu kadar yükümlü olduğu noktalar da vardır.


Bunları ise aşağıdaki gibi sıralaması yapılabilir;


  • İşletmenin sağlık konusunda düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamak.

  • Verimli bir çalışma ortamının oluşmasına destek vermek.

  • İş yeri ile ilgili özel sayılabilecek bilgilerin ve belgelerin muhafaza edilmesine özen göstermek.

  • Özellikle çalışanların sağlık kayıtlarının gizli tutulmasını sağlamak.

  • İş sağlığı ve güvenliğinin sağlık ayağında bir aksama da meydana gelecek sorunlarda iş yeri sahibine karşı sorumludur.

  • Görev yaptığı işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbir, tavsiye ve tespitlerini iş yeri hekimi ile paylaşmalıdır.


Birçok yasal ve iş yerinin getirdiği yükümlülükler mevcuttur. İşletmeler ise diğer sağlık personelinin iş sağlığı ve güvenliği konusunda uzmanlar ile birlikte çalışma yapmasını sağlamalıdır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları kaç tane personelin nasıl çalışacağı ile ilgili bilgilendirmeler yapar. İşletmeler de bu bilgilerin ışığında konumlandırma sağlar. Alanında profesyonel danışmanlık sağlayan İz İSG İş Sağlığı ve Güvenliği & Danışmanlık bu planlamaları en doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlar. İşletme sağlık planlamaları konusunda doğru yönlendirmelerle en önemli noktayı, en kusursuz bir şekilde kapatmış olur.



Diğer sağlık personeli tam zamanlı çalışabileceği gibi yarı zamanlı olarak da çalışması sağlanır. Bu durum işletme olan sözleşme metinlerinde belirtilmiştir.


Yasalarda geçen en asgari çalışma süreleri şu şekildedir;


  • Az tehlikeli olan işletmelerde aylık 6 dakika

  • Tehlikeli sayılan işletmelerde aylık 9 dakika

  • Çok tehlikeli sayılan işletmelerde aylık 12 dakika ortalamaları ile belirlenmiştir.

Bu sürelerde iş yerinde ki personel sayısı da önemlidir. Personel sayısı daha fazla olan işletmelerde bu süre artmaktadır. Kısmı süreli anlaşma yapılan diğer sağlık personeli, başka bir kurumda hizmet vermesi halinde yolda geçirdiği süreler çalışma zamanından sayılmaz.

Blog Yazıları

bottom of page