Destek Elemanı
- iz
- 6 Mar
- 2 dakikada okunur

Destek Elemanı Nedir?, Nasıl Olunur?
İş sağlığı ve güvenliği alanında görevlendirilerek hizmet veren kişiler, destek elemanıdır. Önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele ve ilk yardım sağlayan görevlilerdir tanımlaması, destek elemanı ne demek sorusunun yanıtını açıklar. Destek elemanı kimdir ve destek elemanı kime denir diye merak edenler, destek elemanı olmak için gerekenler hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Destek Elemanı Ne İş Yapar?
Yangın çıkma ihtimaline karşı söndürme tüplerinin kullanıma hazır olmasını ve kolay ulaşılabilecek noktalarda bulundurulmasını sağlamak, destek elemanı sorumlulukları arasındadır. Deprem, sel, su baskını gibi acil durumlarda talimatlara uygun olarak olarak ilk müdahaleyi destek elemanı yapar. Destek elemanları, acil durum çağrısı olduğunda ekipler arası koordinasyon sağlar. Başlıca sorumluluk alanı can ve mal kurtarmak olan destek elemanları gerekli durumlarda eşya ve evrakı korumakla da yükümlüdür. Arama kurtarma çalışmaları yapmak ve personeli iş yerinden tahliye etmek, destek elemanlarının görev tanıma dahildir.
Destek Elemanı Nasıl Olunur?
Destek elemanı olmak için akademik olarak eğitim alma gerekliliği bulunmamakla beraber üniversitede İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünde 2 veya 4 yıl eğitim alanlar, destek elemanı olabilirler. Bunun haricinde iş güvenliği eğitimi almak, donanım ve yeterlilik için önemlidir. Destek elemanı olmak isteyen kişiler, devlet tarafından veya özel kuruluşlarca verilen eğitim programlarına katılıp sertifika sahibi olarak destek elemanlığı mesleğini icra edebilirler.
Destek Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Mesleğin gerektirdiği yeterlilikler dışında destek elemanlarının öncelikle çok dikkatli ve soğukkanlı kimseler olması, aranan özelliklerdendir. Destek elemanları, ilk yardım yapabilme becerisine sahip olmalıdır. Acil durumlarda ilk müdahaleyi gerçekleştirecek ve koordinasyonu sağlayacak kişiler oldukları için destek elemanlarının yönetim ve liderlik kabiliyetinin gelişmiş olması beklenir. Destek elemanı olmak isteyen kişilerin taşıması gereken en önemli vasıflar arasında fiziksel ve mental anlamda sağlıklı ve güçlü olmak, problemlere karşı çözüm odaklı yaklaşmak bulunur.
Destek Elemanı Çalışma Koşulları Nasıldır?
Destek elemanı nerede çalışır diye merak edenler için destek elemanları, özel sektör ve devlet kurumlarında geniş bir istihdam olanağına sahiptir denilebilir. İş yerlerinin çalışan sayısına göre değişmekle beraber en az bir destek elemanı bulundurma zorunluluğu vardır. Destek elemanları sahada görev aldığında iş üniforması ve arazi ayakkabısı kullanarak çalışır. Gerekli olduğu durumlarda baret de kullanır. Söndürme ekibi, kurtarma ekibi, koruma ekibi, ilk yardım ekibi gibi birimlerde özel eğitimli destek elemanı olarak işyerinin idari hizmetler sorumlusuna bağlı olarak hizmet verir.