top of page

Demir Çelik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği

Demir Çelik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği


Dünyada ve Türkiye’de en büyük endüstrilerinden biri demir çelik ve bağlı iş kollarıdır. Sektör hacim ve ekonomik olarak ilk sıralarda yer alır. Çalışan işçi ve insan sayısı da bu oranda yüksektir. Verimlilik ve karlılık açısından reel getirisi fazla olan bu sektörde risk ve tehlikelerinde oldukça fazla olduğu söylenebilir. Hastalıklar, uzuv ve can kayıpları ile iş kazaları sıklıkla bu iş kolunda yaşanmaktadır. Tehlikelerin ortadan kalkması ya da en azından minimize edilmesi için çeşitli talimatlar ve yönetmeliklere bağlı önlemler alınmaktadır.


İZ İSG iş güvenliği ve sağlık birimi hem demir çelik sektöründe hem de diğer sektörler için hizmet verdiği bilinmektedir. Küresel çapta bir üretim zinciri içinde olan metal sektörü sanayi, savunma, otomobil, beyaz eşya ve yedek parça gibi hemen hemen bütün mal ve hizmetlerin ana maddesini oluşturur. Ağır sanayi olarak nitelendirilen bu işte birçok tehlike ve riskler bulunmaktadır. Bu yüzden işyerlerinde başta can güvenliği ve uzuv kaybını önlemek amaçlı birçok tedbir alınmalıdır. Yanık, kimyasal zehirlenme, ezilme, kopma ve kesik risklerin sadece birkaçı olduğunu söyleyebiliriz.


Demir Çelik Sektöründe Karşılaşılan İş Kazaları Nelerdir?


Temelde her endüstride belirli derecelerde risk ve tehlikeler mevcuttur. Bu riskler iş sağlığı ve güvenliği birimlerince alınan hizmet ya da uzman yardımlarıyla denetlenerek en aza indirgenebilir. Demir çelik işinde çalışan işçiler çoğu zaman yüksek risk taşıyan iş kazalarına ve uzun dönemde bazı hastalıklara maruz kalmaktadırlar. Elbette demir ya da çelik işi yapan her fabrika sektörün belli bölümüne üretim yapıyor. Ama genel olarak karşılaşılan bazı kaza ve hastalıklar vardır.


Bu Kaza ve hastalıkları üç bölüme ayrılabilir:


  • Burkulma ve kırılmalar

  • Sıkışma, çarpma ve herhangi bir uzvun kopması

  • Baş dönmesi, travma

  • Yanma

  • Fiziksel risklerin yol açtığı hastalıklar

  • Gürültüye bağlı işitme kaybı

  • Uzun süre matkap ya da titreşimli aletle çalışma sonrası bulanık görme ve eklemlerde sarsıntı

  • Yüksek ısı ve lazer kullanımı sonrası göz retinasının zarar görmesi

  • Kimyasal risklerin yol açtığı hastalıklar

  • Özellikle kömür kullanan işletmelerde yoğun duman ve eriyik kimyasallara maruz kalanlarda astım hastalığının ortaya çıkması

  • Ocaklar da işçi olarak çalışanlarda oluşan silikoz hastalığı

  • Asbeste uzun süre arzu kalan kişilerde kanser hastalığı olma olasılığı

  • Kimyasal atıklara ve yoğun dumana kalan kişilerde zamanla akciğer kanseri ya da anemi görülme olasılığı fazladır.


Yukarıda sayılan tehlikeler ve hastalıklar temel olarak sıralanmıştır. Bunların yanında çalışma bakanlığının yaptığı bazı araştırmalar daha birçok risklerin de demir endüstrisi içinde bulunduğunu göstermiştir. Demir işlerinde iş güvenliği sık sık ve uzmanlar tarafından incelenmelidir. Değişen koşullar ve üretim süreci dolayısıyla tehlikeler ve risk analizleri de zamanla yenilenmelidir. Ekipmanlar ve önlemler işçinin sağlığını en önde tutacak şekilde yönetmeliğe uygun bir biçimde uygulanmalıdır.


Demir Çelik Sektöründe İş Güvenliği Nasıl Sağlanır?


Üretim süreci içinde her demir işi yapan fabrikanın iş kolu benzer olmakla birlikte fabrika bazında farklılıklar vardır. Bu doğrultuda iş güvenliği ve sağlığı her bir işletme için birebir yapılmalıdır. Fakat genel olarak bazı ekipman ve önlemler oluşacak riskleri azaltmak adına önem taşımaktadır. Bu önlemlerin en başında çalışılan ortamın havalandırması ve kişisel koruyucu donanımların eksiksiz bir şekilde kullanılması gelmektedir.  iş güvenliği uzmanı işçilerin ekipmanları kullanıp kullanmadığını kontrol ederek  fabrika içinde güvenlik talimatlarının uygulanmasını sağlayabilir.


Demir çelik sektörü isg olarak üretim sırasında oluşan toz, kimyasallar ve dumana karşı koruyucu maske veya solunum cihazı kullanılmalıdır. Bu cihazlar ve maskeler İşletmelerde üretim sürecinde havada olan zehirli partiküllerin ciğerler tarafından solunup kanser olma riskini önler. Aynı zamanda asbestoz ve silikoz gibi hastalıkların oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Bunun yanında lazerli çalışma için koruyucu gözlükler, sert bir cismin baş bölgesine zarar vermemesi için baret, gürültü için kulak tıkacı ve özel demir uçlu ayakkabı kullanılmalıdır. Bazen yüksek ısılardan korunmak için bütün vücudu saran yanmaz elbiselerde fabrikalarda kullanılmaktadır. Bütün bunlar hem yönetmelik hem de kurallar çerçevesinde belirlenen şartlara göre uygulanır.


Demir Çelik Fabrikalarının İş Sağlığı ve Güvenliği için Önemi


Aslında demir ve çelik iki ayrı sektör gibi algılansa da birbirini tamamlayan ve birçok alt iş kolunda faaliyet gösteren büyük bir endüstridir. Küresel çapta sanayinin temeli oluşturan demir-çelik çoğu imalat fabrikasına ana hat malzemesi sağlar. Ülkenin gelişmişlik seviyesi ile doğrudan alakalı olan metal işleri büyük bir katma değer üretmektedir. Bu alanda risklerin azaltılması için yapılacak iş sağlığı ve güvenliği akabinde demir pazarının altında işlem gören beyaz eşya, savunma sanayi, uçak sanayi, metal- ferro krom ve diğer birçok alt sektörü de olumlu etkileyecektir.

Hem yüksek teknolojinin hem de emek yoğun olarak insan gücünün kullanıldığı metal işinde büyük bir istihdam vardır. Denizde, karada ve havada gördüğünüz her ürünün, makinenin ya da mamulün ham maddesinde demir ya da çelik vardır. Bu yüzden sektörel bazda bakıldığında milyonlarca kişinin iş sağlığı ve güvenliği demir işinde alınacak önlemlere bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Uzun çalışma saatleri, risklerin ve tehlikelerin yüksek olması bu üretim alanı içinde iş güvenliği için atılacak adamların kritik önemini gösterir



Blog Yazıları

bottom of page