Bilirkişi
- iz
- 15 Şub
- 2 dakikada okunur

Bilirkişi Nedir?, Nasıl Olunur?
Bilirkişi mesleğine ilgi duyan kişiler tarafından “bilirkişi kime denir?” sorusu merak edilebilir. Bazı durumlarda hakimler, uyuşmazlıkları dava yoluyla çözmek için özel veya teknik bilgiye ihtiyaç duyar. Bu doğrultuda “bilirkişi kimdir?” sorusuna savcı ve hakimlerin talepleri üzerine özel veya teknik bilgileri sağlayıp ibraz eden gerçek veya tüzel kişi şeklinde cevap verilebilir. Meslek hakkında detaylı bilgi edinmek için bilirkişi görev ve sorumluluklarını da anlamak önemlidir.
Bilirkişi Ne İş Yapar?
“Bilirkişi ne demek?” sorusuna ayrıntılı bir yanıt vermek için iş tanımını da göz atmak gerekir. Bilirkişiler, savcı veya hakim tarafından atanır. Mesleki veya teknik alanlardaki uzman görüşlerini yazılı veya sözlü olarak ifade eder. Diğer bilirkişi sorumlulukları ise şu şekilde sıralanabilir:
Mahkemede bilirkişilik gerektiren konunun sorumluluğunu üstlenmek
Tarafsız, güvenilir ve dürüst olmak
Bilgisine başvurulduğu konuyla ilgili görüşünü vaktinde mahkemeye iletmek
Yanlış veya hatalı görevlendirmelere ilişkin bilgileri mahkemeye iletmek
Bilirkişi Nasıl Olunur?
Bilirkişi olabilmek için öncelikle lisans mezunu olmak gerekir. Bilirkişi olarak çalışmak isteyen kişinin ayrıca uzman siciline kayıt olması gerekir. Sicil kayıtları, bir uzmana sicil numarası verilerek Daire Başkanlığı nezdinde tutulan kayıtlardır. Bilirkişi siciline kayıt olmak için öncelikle Bilirkişilik Temel Eğitimini almak zorunlu hale gelmiştir.
Bölge kurulu önce ilan yayınlar, uzman listesini oluşturur ve ardından uzman dairesi tarafından belirlenen tarihe kadar yılda bir kez ihtiyaca göre günceller. Uzman olmak isteyenler gerekli belgelerle bu bültenlere başvurabilirler.
Bilirkişi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Gerçek kişi ya da tüzel kişiler bilirkişi olabilir. Bilirkişilerin bilgilerine başvurulduğu alanda yüksek düzeyde yeterlilik ve teknik bilgiye sahip olmaları gerekir. Bu nedenle bilirkişi olmak isteyenler, uzmanlık alanlarında kapsamlı bir eğitimden geçmeli ve ilgili iş deneyimine sahip olmalıdır. Ayrıca, doktor veya mühendisler uzmanlığını kanıtlamak için profesyonel kurumlardan sertifika almalıdır. Bilirkişi olmak için gerekenler ayrıca şu şekilde sıralanabilir:
En az 25 yaşında olmak
Türk vatandaşı olmak
Fiil ehliyetine sahip olmak
Uzmanlığına başvurulan alanda en az beş yıllık deneyime sahip olmak
Adli sicil kaydına sahip olmamak
Disiplin nedeniyle kamu hizmetinden veya meslekten çıkarılmamış olmak
Mesleği ile ilgili herhangi bir ihlal veya olumsuz faaliyette bulunmamış olmak
Daire Başkanlığı tarafından belirlenen bilirkişilik temel ve alt uzmanlık yeterlilik koşullarını taşımak
Bilirkişi Çalışma Koşulları Nasıldır?
Bilirkişi çalışma koşulları hakkında bilgi edinmek için öncelikle “bilirkişi nerede çalışır?” sorusuna cevap bulmak gerekir. Avukatlık, mali müşavirlik, doktorluk ve mühendislik gibi farklı alanlarda bu mesleği icra etmek mümkündür. Bu nedenle her görevin gerektirdiği çalışma koşulları farklıdır. Ayrıca bilirkişilerin uzmanlığına başvurulan konularda bilgi sunmak için mahkemeye gitmesi gerekebilir.