top of page
Yazarın fotoğrafıİZ İSG GRUP

İşe Giriş Raporunuz Aynı Gün Teslim, Güvenli ve Ekonomik

Güncelleme tarihi: 12 Nis

İşe giriş sağlık raporu, işyerlerince talep edilmesi zorunlu olan hatta 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince işe giriş yapacak olan kişilerin işyeri hekimlerinden almış oldukları rapordur. İşyerleri nazarında büyük bir öneme sahip olan bu rapor çalışacak olan kişinin sağlık durumu ile ilgili detayları içermektedir. İşyeri hekimlerinden alınabildiği işe giriş sağlık raporları bazı durumlarda aile sağlık merkezleri üzerinden de alınabilmektedir
İşe Giriş Raporunuz Aynı Gün Teslim, Güvenli ve Ekonomik


İşe Giriş Raporunuz Aynı Gün Teslim, Güvenli ve Ekonomik


İşe giriş sağlık raporu, işyerlerince talep edilmesi zorunlu olan hatta 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince işe giriş yapacak olan kişilerin işyeri hekimlerinden almış oldukları rapordur. İşyerleri nazarında büyük bir öneme sahip olan bu rapor çalışacak olan kişinin sağlık durumu ile ilgili detayları içermektedir. İşyeri hekimlerinden alınabildiği işe giriş sağlık raporları bazı durumlarda aile sağlık merkezleri üzerinden de alınabilmektedir. Tüm işe girişler için istenen sağlık raporlarında kan ve idrar tahlili, akciğer filmi, işitme testi, solunum fonksiyon testi, EKG, göz ve portör tetkikleri istenmektedir. Geniş kapsamlı bir rapor oluşu çalışma sırasında sorun yaşanmaması adına istendiği gibi insan hayatına verilen önemi de vurgulamaktadır.



İse Giriş Sağlık Raporunda Olması Gerekenler Testler Nelerdir?



İşe giriş sağlık raporu içeriği kapsamlı bir tetkik sonucunda ortaya çıkmaktadır. Detaylı bir rapor olarak işe başlayacaklardan istenmekte olan bu rapor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş yetkili OSGB kuruluşlarında bulunabilecek işyeri hekimlerinden alınmaktadır. İşe giriş sağlık raporu işveren tarafından işe alınacak olan çalışanlar üzerinde fiziki ya da ruh sağlığı olarak işyeri bünyesinde yapılacak işe uygunluğunu garantilemek için istemek zorunluluğuna sahiptir. Çalışanlar tarafında gözetim sağlamadan işe alım yapıldıktan sonra öne çıkan sağlık sorunları ile birlikte iş verimliliğinde azalma, mesleki hastalıkların ortaya çıkması sonucunda zaman kaybı dışında çalışan tarafında risklerin oluşması mümkün hale gelmektedir. İş veren tarafında sağlık raporları bu sebeple büyük bir önem taşımaktadır. Çalışanların hangi hallerde sağlık muayenelerine tabi oldukları durumu 6331 sayılı iş kanunun 15 maddesinin kapsamındaki B fıkrasında detaylandırılmıştır. İşe giriş sağlık raporunda yer verilmesi gereken raporlar ve detaylarını şu şekilde sıralamak mümkündür:


Akciğer grafisi: Akciğer filmi, göğüs hastalıkları ile ilgili detaylı bilgi sahibi olunması eğer varsa akciğerler ile ilgili olarak hastalıkları teşhis etmek için istenmektedir. Sadece akciğerlerle kalmayarak çok sayıda hastalık başlangıcının bu yol ile teşhis edilebilmesi nedeni ile işe giriş raporunda bulunması gerekenler arasında önemli bir yere sahiptir. Genel anlamda tozlu ortamda çalışacak kişiler için çok faydalı olacak bir tür rapordur. İşe giriş sağlık raporu yönetmelik olarak belirlenen süreçte yani çalışanların 6 aylık periyotlarda yeniden kontrolden geçerek akciğer grafisini almaları gerekmektedir.


İşitme testi: Çalışacak olan kişi üzerinde işitme ile ilgili herhangi bir problem olup olmadığının incelendiği bir rapor türüdür. İki kulağında değişik frekanslarda bulunan ince ve kalın sesler üzerinde duyabileceği en düşük ses tonunun belirlenmesini sağlar. Bu duruma duyma eşiği ismi de verilmektedir. Bu raporun hazırlanma aşamasında içe alınacak kişi ses geçirmeyen bir kabin içerisine oturtulmaktadır. Yardımcı olarak kulaklık kullanılarak kişinin kulaklarına belirli ölçülerde ses tonları gönderilir. Ölçüm işlemi kişinin duyduğu zamanlarda butona basması ile ölçülebilmektedir. Bu sayede işitme durumu olarak hangi ses seviyesini duyduğu belirlenmiş olacaktır.


Solunum fonksiyon testi (SFT): Solunum fonksiyon testleri kişinin Akciğerlerine giren ve çıkan hava hacmi ölçülmektedir. Bu test esnasında çeşitli nefes alıp verme durumları test edilerek elde edilen sonuçlar kayıt altına alınır. Kişiden alınan detaylı bilgiler daha sonrasında aynı vücut değerlerine sahip olan diğer kişilerin kayıtları ile karşılaştırılarak incelenmektedir.


Kan testleri: Kan testleri en detaylı testler arasında yer almaktadır. Verilen kan örneği sonucunda 3 çeşit tarama gerçekleştirilmekte ve bu tarama sonucunda çıkan sonuçlar incelenmektedir. Kan testi ile yapılmakta olan tahliller şöyledir; Hematolojik tahliller ile kan sayımı (Hemogram), Periferik yayma, Sedimantasyon tetkikleri yapılmakta ve incelenmektedir. Biyokimya tahlilleri hepatit tahlilleri ile Kan şekeri, Üre, Kreatinin, Kolesterol, Trigliserit, HDL, LDL, AST (SGOT), ALT (SGPT), Fosfor, Kalsiyum, Total protein, Albumin, Ürik asit, Total Bilirubin, Direk Bilirubin, Amilaz, CK, CK-MB, Sodyum, Potasyum, Klorür, Demir, Demir bağlama kapasitesi, ASO, CRP, RF ölçümleri gerçekleştirilmekte ve detaylıca incelenmektedir. Hepatit tahlilleri ile HbsAg, Anti-Hbs, Anti-HAV IgM, HbeAg, Anti-HBe, Anti-HIV, Anti-HCV gibi ciddi düzeyde risk teşkil etmekte olan birtakım hastalıklar incelenmektedir.


İdrar tahlilleri: Tam idrar tahlili izleme yöntemi ve tanı için kullanılmaktadır. Yapılan idrar testleri incelemesi sonucunda idrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıkları veya diyabet gibi önem taşımakta olan hastalıklar tespit edilebilmektedir. Uzun yıllardır kullanılmakta olan ve sıkça karşılaşılmakta olan bir laboratuvar testidir.

Portör: Gıda sektöründe çalışacak olan kişiler ya da kreş ve yuvalarda görev alacak olan kişilerde portör testleri zorunlu olarak yapılmaktadır. Bu test içeriğinde Gaita mikroskopisi, gaitada parazit ve parazit yumurtası incelenmesini içermektedir. Bunun yanı sıra Gaitada kültürü ve antibiyogramı ve Boğaz kültürü ismini taşımakta olan hastalıklar incelenmektedir.


Aşılar: Çalışacak kişi üzerinde yaptırılması gereken aşıların incelemesi yapılmaktadır. Bu aşıların başlıca öne çıkanları tetanos ve hepatittir.


İşe Giriş Sağlık Raporu Aile Hekimliğinden Alınabilir mi?


İş sağlığı ve güvenliği 6331 sayılı kanunu gereğince işyerleri tehlike sınıflarına göre ayrılmaktadır. Bu sınıflar çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak bilinmektedir. Sınıflandırma içerisinde çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinde 2014 yılı itibariyle firmalarda işyeri hâkimi bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Bu nedenden dolayı sınıflandırma içerisinde bulunan çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için aile hekiminden işe giriş sağlık raporu alınması mümkün ve geçerli olmayacaktır. İşe giriş sağlık raporu aile hekimi desteği ile rapor alınıp alınamaması az tehlikeli iş yerlerinin istemiş olduğu evraklar arasında onay görüp görmediğine bağlı olarak değişmektedir. İş sağlığı ve güvenliği 6331 sayılı kanunu üzerinde gerçekleştirilen değişiklik ile birlikte kamu ve 50 kişiden az çalışana sahip az tehlikeli sınıfa dahil olan işyerleri için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma gibi zorunlulukların 2023 yılı içerisinde yürürlüğe gireceği söylenmektedir. Açıklama yapılacak tarihe kadar bazı işyerlerinde kullanılmak sureti ile raporlar aile hekiminden onay doğrultusunda alınabilmektedir. Gerekli raporlar ile ilgili olarak sayfa üzerinden gerekli bilgi ve detaylara ulaşabilirsiniz.


İşe Giriş Sağlık Raporu Fiyatı Ne Kadar?


İlk işe giriş evresinde ya da işyeri değişikliği gibi durumlarda istenebilen rapor türü olan işe giriş sağlık raporu çalışacak kişilerin yapacağı işe uygunluğuna karar vermek adına istenmektedir. Sağlık problemlerinin olup olmadığı konusunda emin olunmak adına istenen bu işe giriş sağlık raporu fiyat işe giriş yapacak kişiler tarafından karşılanmaktadır. Çalışmaya devam etmekte olan ancak sağlık bakanlığınca periyodik süreler içerisinde gerçekleştirilecek olan sağlık kontrolleri işveren üzerinden karşılanmaktadır. İşe giriş sağlık raporu için gerekli belgeler bu raporun yaptırılmak istenilen yere bağlı olarak fiyatta farklılık gözlemlenebilmektedir. İşe giriş sağlık raporu iz isg kuruluşları yönlendirmesi ile kolay bir şekilde temin edilebilecek bir rapordur. En hızlı ve güvenilir yoldan sağlık raporu oluşturmak adına işe giriş sağlık raporu randevu sisteminden yararlanılması işlemlerin hızlanması konusunda son derece faydalı bir eylem olacaktır.


İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde 15. madde gereğince Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır uyarısı bulunmaktadır. Bu kanun nedeni ile ilgili olarak işle ilgili sağlık raporları sadece başvuru yapılmış olan firmanın çalıştığı hekimden alınabilmektedir.


İşe Giriş Sağlık Raporu Neleri Kapsar?


İşe giriş sağlık raporunda bulunan testler arasında odyometri, SFT, EKG, akciğer grafisi, hemogram, aç ve tok şeker testi, kreatinin testi, SGOT testi yer almaktadır.


İşe Giriş Sağlık Raporu Nasıl Alınır?


İşe giriş sağlık raporu laboratuvar tahlilleri ile gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle bakanlık tarafından ruhsat ve yetki verilmiş olan iş başvurusunun gerçekleştirildiği firmaya ait işyeri hekiminden alınmaktadır.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page