top of page

Yangin Cikis Plani Krokisi

Açıklama

Yangın Tahliye Planı Çizimi

İşyerlerinde acil durum ve kat tahliye planları çalışan ve ziyaretçilerin bilgilendirilme esasına uygun olarak düzenlenmiş olması önemlidir.


Yangın tahliye planı çizimi acil durum kaçış yerlerini ve envanterleri göstermektedir.

Yapılan risk analizleri ile acil durum ve yangın tahliye kat planlarının örtüşmesi zorunludur.


  • Kat planları üzerine genel acil durdurma butonları bulunması gereklidir. Bu butonlar gaz kesme ya da elektrik kesme gibi özel durumlarda kullanılması gerekmektedir.

  • Toplantı salonlarının da yer aldığı alanlar içerisinde ‘Güvenlik Bilgilendirme Videosu’ bulunmalıdır.

  • Tahliye kat planları, giriş ve çıkışlar, katlar üzerinde ulaşım noktalarına ve iş yerlerine gerekli sayı da asılması gereklidir.

  • Ofis ya da büro gibi iş yerlerinde oda tipi tahliye kat planının bulunması gerekmektedir.

  • Çok geniş olan iş yerlerinde, yönetmenliğe uygun olan 2. Bir kaçışa sahip olmaları durumunda da kısmi tahliye kat planlarının hazırlanması gerekmektedir.

  • Toplu iş yerleri merkezlerinde ve AVM gibi alanlarda Acil durum ve yangın tahliye kat planlarının bulundurulması esastır.

  • Çoklu olarak yapılan kaçış planları, merdivenler ve toplanma yerleri gibi alanların numaralandırılması gerekmektedir. Bu numaralandırılan yerlerin acil durum plan dosyası ile de örtüşmüş olması oldukça önemlidir.


Acil durum tahliye planı kim çizer? 

İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğine göre; acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapmak ve acil durum planlarını hazırlamak işverenin görevidir. Buna göre Acil Durum Krokisi, Tahliye Planı, Kaçış Planı, Yangın Planı gibi isimlendirilen krokileri çizmek veya çizdirtmek işverenin sorumluluğundadır.


Tahliye planında neler olmalı? 

Herhangi bir acil durumda; güvenli alanlara ulaşmanızı sağlayan kapılara acil çıkış kapıları, bu kapılara sizi yönlendiren tüm çıkışlara acil çıkış yolları denmektedir.


Bununla birlikte, olası bir yangın durumunda müdahale için gerekli söndürücülerin yerlerini ve ilkyardım ekipmanlarının bulunduğu alanların da gösterildiği planlar ise acil durum tahliye planları/krokileri olarak adlandırılır.

Bu tahliye planları veya krokiler, işveren vekilince hazırlanan acil durum planında yer almakla birlikte tüm personelin görebileceği alanlara asılmalı ve personel planlar hakkında bilgilendirilmelidir. Çok katlı ve/veya birden fazla acil çıkışı olan işyerlerinde her acil çıkış noktası tek tek işlenmelidir. .

18.06.2013 tarihli 28681 sayılı İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik gereğince tahliye planlarında bulunması gereken temel unsurlar şu şekildedir;

  • Yangın söndürme amaçlı kullanılacaklar da dâhil olmak üzere acil durum ekipmanlarının bulunduğu yerler.

  • İlkyardım malzemelerinin bulunduğu yerler.

  • Kaçış yolları, toplanma yerleri ve bulunması halinde uyarı sistemlerinin de yer aldığı tahliye planı.

  • Görevlendirilen çalışanların ve varsa yedeklerinin adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri.

  • İlk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında işyeri dışındaki kuruluşların irtibat numaraları.

Bu planların oluşturulmasında ortak sağlık ve güvenlik birimleri, iş sağlığı ve güvenliği danışmanlık şirketleri, paket programlar, mimarlık ofisleri vb. kuruluşlardan hizmet alabilirsiniz. Acil durum tahliye planınıza bakın ve en yakın acil çıkışa en kısa sürede güvenli ulaşın.

bottom of page